Kako zaštititi krtolu krompira od klijanja tokom zime

Smjenjivanje ljetne sezone i najava jeseni je period kada se najviše u godini ubira rod iz bašte, voćnjaka i vinograda. Ovoga puta savjetujemo kako da čuvate krompir.

Vađenje krompira i drugog povrća posejanog tokom proleća, sazrelog i pristiglog za branje, najbolje je obaviti krajem avgusta ili tokom septembra.

Smjenjivanje ljetne sezone i najava jeseni je period kada se najviše u godini ubira rod iz bašte, voćnjaka i vinograda. Ovoga puta savjetujemo kako da čuvate krompir.

Sušenje i skladištenje krompira se uvijek radi u sjeni

Vađenje krtola se obavlja krajem ljeta – august i septembar, u vrijeme kada se nadzemni dio biljke – cima, potpuno osuši.

Krompir treba vaditi po suhom vremenu, da se ne bi zadržavala vlažna zemlja na krtoli, jer kasnije može biti izvor patogena i dovesti do truljenja u skladištu. Ukoliko je krtola kaljava, treba je oprati, ali veoma važno je da se nakon toga prosuši. Sušenje i skladištenje krompira se uvijek radi u sjeni, jer na suncu krtole dobijaju zelenu boju (stvara se hlorofil) i time se stvaraju materije u krtoli koje nisu zdrave za ishranu ljudi. Takav krompir se treba ljuštiti prilikom upotrebe.

Nakon sušenja krompir se klasira na zdrave krtole (koje spremamo za čuvanje) i oštećene krtole (koje ćemo ubrzo iskoristiti ili odbaciti). Treba ga klasirati i po veličini, gdje se najkrupniji ostavljaju za kasniju upotrebu, jer duže ostaju svježi. Sitniji krompiri se mogu uspješno čuvati, ali se mogu izdvojiti kao sjemenski krompir, koji ćemo posijati naredne sezone.

Tretiran krompir nije za ishranu punih mjesec i pol dana

Klijanje krtola je problem koji se u nekoliko navrata tokom zime javlja, i vidno umanjuje svježinu krtola. Spremanje krompira za višemjesečno uzimljavanje se može uspješno obaviti posipanjem sredstva za sprječavanje klijanja.

Treba koristiti praškasto sredstvo “Tuberaid”, “Tuberofen” ili “NeoStop”, koje se posipanjem po krtolama pred skladištenje, osigurava da krompir nekoliko mjeseci neće klijati. Ostat će svjež i sočan. Treba znati da je ovo sredstvo regulator rasta, i da je karenca 45 dana, što znači da se krompir tretiran ovime ne koristi za ishranu punih mjesec i pol dana. Dio krtola koje ćete koristiti u ovom periodu nemojte tretirati. A svakako neposredno prije upotrebe krompir se mora dobro oprati vodom, piše Ljiljana Krsmanović diplomirani inženjer iz PSSS Mladenovac.

Najlon vrećice ili plastične kutije ne dolaze u obzir

Najpogodnije čuvanje je u tamnoj, hladnoj i suhoj prostoriji. Optimalna temperatura je 8 do 12 stepeni. Ukoliko imate baštu, možete sagraditi i trap, ali svakako da će podrum ili dobro izolirana garaža poslužiti. Pakira se u gajbice (drvene, plastične) u mrežaste vrećice. Važno je samo da ima vazduha.

Najlon vrećice ili plastične kutije ne dolaze u obzir. Svakog mjeseca treba krompir pregledati da nije neka krtola trula ili isklijala. Takođe, treba čuvati krompir od miševa ili drugih glodara.

Izvor: Agroklub

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO