Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjetva peršuna korjenaša tokom jeseni - Izbjegnite najčešće greške u uzgoju

Sjetva peršuna korjenaša tokom jeseni – Izbjegnite najčešće greške u uzgoju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje dvije vrste peršuna: peršun korjenaš i peršun lišćar. Mi ćemo se baviti uzgojem peršuna korjenaša jer on ne daje samo aromatično lišće nego i zadebljao korijen koji se koriste kao dodatak jelima. Biljka peršuna može bez ikakvih problema da prezimi na niskim temperaturama: naime dobro razvijene biljke lako podnose mrazeve i temperature do -10 stepeni. Takođe, za nicanje sjemena je potrebna temperatura od samo 2 stepena pa ovu biljku možete posijati u oktobru ili novembru.

Kako bi obavili što uspješnuju sjetvu peršuna korjenaša i dobili pravilan korijen koji nije deformisan i napadnut od strane bolesti ili štetočina, važno je izbeći neke od grešaka koje se ponavljaju.

Pročitajte: Sve što treba da znate o SJETVI PERŠUNA – Vrijeme, mjesto, đubrenje, njega

Tablica pogrešnih i ispravnih stavki u sjetvi i gajenju peršuna korjenaša:

Pogrešno Ispravno
Previše kisela, teška zemljišta u kojima je visok nivo podzemnih voda Ovakav tip zemljišta dovodi do deformisanih korjenova. Pored toga korijen ćete teško izvaditi kada za to dođe vrijeme. U takvim zemljištima u kojima se zadržava voda može doći do truljenja korijena. Za uzgoj peršuna korjenaša izaberite pjeskovita i aluvijalna zemljišta. Zemljište treba da ima pH vrijednost 6-8. Peršun korjenaš ima sitno sjeme i sije se specijalizovanim sijačicama na međuredni razmak od 30 do 40 centimetara.
Gajenje peršuna korjenaša u monokulturi Ovo je velika greška koja sprječava pravilan rast i razvoj biljaka iz dva razloga: zemljište je iscrpljeno jer ova biljka uzima veliku količinu hranljivih materija iz tla, a sa druge strane mogu se razvijati bolesti. Na istoj parceli peršun korjenaš može se gajiti najmanje poslije 2 godine.
Direktno đubrenje peršuna korjenaša stajnjakom Kako ova biljka ne podnosi direktno đubrenje tim organskim đubrivom, posijte ga nakon kultura koje su njime đubrene. To može biti paradajz, paprika, kupus, krompir. Odličan predusjev su mu i jednogodišnje leguminoze i đubrene okopavine jer osim što ostavljaju hranljive materije u zemljištu, nema korova na njemu. Peršun korjenaš može se gajiti i poslije kultura iz svoje familije: paštrnaka, celera i šargarepe. Primjena plodoreda je važna jer ćete na taj način izbeći bolesti: pepelnicu, plamenjaču, rđu, pjegavost lista.
Nedovoljna količina vode tokom nicanja i debljanja korijena Nakon što su sjemena peršuna korjenaša položena u zemlju, potrebno ju je obilno zaliti. Ukoliko nakon sjetve nema kiše važno je obezbijediti mu redovno zalivanje kako bi pravilno nicao. Ako nema dovoljno vode imaćete prorijeđen sklop i doćiće do stvaranja pokorice, a ako se desi da biljka tokom intenzivnog debljanja korijena nema potrebnu količinu vlage korijen neće biti dugačak i glatak, već žilav, deformisan i kratak.
Ne radite predsetvenu pripremu Sjeme peršuna korjenaša je veoma sitno, te će izostanak predsjetvene pripreme tla pomoću koje se dobija njegova mrvičasta struktura dovesti do neujednačenog nicanja i njegovog sporog tempa.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI