Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajljepši jesenji cvijet - Veoma se lako gaji i buja do zime,...

Najljepši jesenji cvijet – Veoma se lako gaji i buja do zime, a jednom zasađen ostaje godinama u dvorištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko tražite cvijet koji će lako opstati i krasiti vaše dvorište do same zime, onda izaberite pjetlovu krestu.

Ova divna biljka obožava sunce, odlično podnosi sušu i u stanju je da cvjeta do prvih mrazeva. Čim precvjeta, skinite uveli dio i ona će se oporaviti i ponovo procvjetati.

Pošto sadrži cijeli dijapazon boja, na vama je da izaberete koju boju pijetlove kreste želite da gajite: žutu, crvenu, narandžastu ili ružičastu. Postoje čak i dvobojne sorte.

Grmolikog je rasta i može da poraste i do dva metra u visinu, a najčešće do 120 centimetara. Cvjetovi traju do 8 nedjelja, a čim joj odstranite uveli dio, biljka će ponovo da procveta.

Pročitajte: 3 NAJLJEPŠA JESENJA CVIJETA KOJA ĆE KRASITI BALKON I BAŠTU SVE DO DECEMBRA: Cvjetovi otporni na nevrijemene

Kada su sadnice posađene u grupi, cvjetovi izgledaju kao plamen, zbog čega je ovaj prelijepi cvijet i dobio ime celosia, što na grčkom znači „goreti“.

Postoji nekoliko sorti pjetlove kreste koje se razlikuju i po boji listova koja pak zavisi od boje cvijeta. Po nijansi na koju vuče mala biljka, lako se može predvideti koje će boje biti cvijet. Na primjer, biljka žutog cvijeta ima zeleno-žućkaste listove i stabljiku, crvena zeleno-crvene, itd.

Najbolje kod ove biljke je to što kada se jednom posije, dalje se sama uspješno razmnožava, samo je potrebno da je, kada nikne na proljeće, rasadite s mjesta na kojem je rasla prošle godine. Sije se u rano proljeće u martu, najprije u teglicama, a kasnije kada biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, rasađuje se. U aprilu se može direktno saditi na otvorenom.

Pročitajte: Djevojačko ili carevo oko – Cvijet koji uživa u suncu i vrućini, a može i bez vode

Rasađivanje

Kada cvjetovi precvjetaju, počinju da gube boju, a u sredini ostaju crne sjemenke. Skupite ih u širu posudu, stavite je ispod precvjetalih cvjetova i lagano ih ugnječite prstima tako da sjeme pada u posudu koju držite ispod.

Iduće godine dočekaće vas eksplozija boja i lijepo iznenađenje kada je riječ o kombinaciji boja koje zavise od toga koliko ste vrsta pijetlove kreste imali i kako su uspjele međusobno da se ukrste.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI