Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKada se cvijeće unosi u kuću - 5 pravila njege i zaštite...

Kada se cvijeće unosi u kuću – 5 pravila njege i zaštite od hladnoće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prezimljavanje za sobno cvijeće je veoma važno. Od temperature i svjetlosti uglavno zavisi da li će biljka da dočeka proljeće.

Prije nego saksije sa vašim cvijećem unesete unutra, treba da ih očistite i operete, zatim da uklonite svo suvo i polusuvo lišće i sve suve grančice. Ljeti mora da se vodi računa i kad cvijet precvjeta, ili list počne da žuti, peteljku nikad ne treba odkinuti do kraja , već do polovine. Na koljenu se stvara ožiljak i onda biljka boluje. Poslije par dana , pri dodiru ili sama od sebe, peteljka odpadne. Osim saksija, grančice i lišće treba dobro da se opere i pregleda da nema parazita, jer se zaraženo cvijeće ne smije unijeti da prezimi, jer takva biljka slabi i vrlo brzo propada.

Biljke koje imaju uvjek zeleno lišće kao što su lijander, lovorika, mirta, aspidistra i druge najbolje prezimljavaju na temperaturi od 2-5 °C ,tada miruju i na proljeće su jače. Muskatle i fuksije mogu da se stave na polumračno mjesto, i na proljeće će da budu bujnije.

Premeštanje saksija je uvjek zahtjevan posao, ali kada ga valjano uradite, vaše biljke će lijepo prezimiti. Ako imate zastakljenu terasu, većina saksija može na njoj i da ostane. Stavite ih na zid, a za to će vam dobro doći jednostavne police ili dekorativni držači. Biljke osjetljive na hladnoću ipak unesite u kuću.

UNOSITE POSTEPENO

U stanu odredite mjesta na koja ćete postaviti saksijsko cvijeće i prostor raspremite. Prvo unesite cvijeće koje teže podnosi hladne noći, a vrste koje bolje podnose niže temperature ostavite još neko vrijeme na balkonu, na svjetlom mjestu, ali u zavjetrini.

PRIPREMITE MESTO

Saksije u kući rasporedite tako da se listovi i cvjetovi ne dodiruju. Možete da ih grupišete po bojama koje se slažu ili prave lijep kontrast – piše Blic Žena.

ŠTO MANJE VODE

Cvijeće lakše podnosi sušu nego višak vode i zato prestanite sa svakodnevnim zalivanjem koje ste uobičajili tokom vrelih dana. Dva puta nedeljno biće sasvim dovoljno, ali pazite da voda bude odstajala i sobne temperature. Najbolje je da uvjek imate nekoliko flaša punih vode koje će služiti samo za zalivanje cvijeća.

ŠTO VIŠE SVJETLOSTI

Većina biljaka voli svjetlost, pa ih stavite na pod, na nisku komodu ili stočić ispod prozora. Kada se dan jako skrati, ujutru sklonite ili razmaknite zavjese kako bi u prostoriji bilo što više sunca. Kad počne sezona grijanja, saksije odmaknite od izvora toplote i redovno orošavajte biljke kako bi imale neophodnu vlagu.

PROČITAJTE:

ADAM – Njega i održavanje

Biljke koje mogu preživjeti i u najmračnijim prostorijama

5 sobnih biljaka koje ne zahtjevaju puno svjetla

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI