Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za VEZIVANJE PARADAJZA

Savjeti za VEZIVANJE PARADAJZA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi plod neke biljke bio zdrav i pun ukusa, morate voditi malo više računa o njegovom razvoju, važno je  pravilno vezivanje, zlivanje, zaštita kao i zakidanje zapraka.

Rasađeni paradajz se lako prima, bilo da je rasad bio čupan iz rasadnika i da je neki period stajao van zemlje, ili je to dobro odgajena sadnica iz posude sa korijenom. Kada se već nakon desetak dana biljka dobro ukorijeni i dobije na visini, pravi je trenutak da se objezbedi oslonac.

Paradajz, kao što je već poznato, nema stablo koje može samo da se održava, pa ako bi se prostirao po zemlji, lako bi mogao da se zarazi plamenjačom. Takođe, na taj način plodovi lako mogu da zadobiju trulež i paradajz se može ukorijeniti bilo gde na zemlji. Tada se stvara mala i beskorisna džungla.

Ovo je dozvoljeno samo kod onih determinantnih sorti, takozvanog niskog paradajza koji ima industrijsku namjenu, odnosno služi za njivsku sadnju tokom vrelog ljeta. Takve sorte su recimo narvik, lova, roker, sp-109 i drugi.

Vezivanje paradajza obaviti nakon rasađivanja

Vezivanje paradajza treba se obaviti odmah nakon rasađivanja. Kako biljka raste, treba je redovno vezivati na svakih dvadesetak centimetara rasta. Tako će se stvoriti uspravno stablo, koje može da održi teret same biljke i velike količine plodova, od kojih nekada jedan plod može biti težak jedan kilogram. Te sorte su volovsko srce, jasenički jabučar, krompirov list i tako dalje.

Najbolje rješenje za bašte i manje vrtove su drveni kolac ili plastična pritka. Ako imate plastenik, a bili ste vrijedni i napravili ste noseću konstrukciju od metala ili drveta, visine do dva metra, onda je bolje da koristite kanap. Kanapom biljku paradajza morate vezati labavo u čvor pri samom dnu struka.

Ne bi trebalo jako zategnuti kanap, koji se vezuje za konstrukciju ili nosač na visini od oko metar i po. Vremenom bi biljku trebalo uvijati oko kanapa, a po potrebi je i malo privezati, gde je to potrebno, da se ne bi spustila niz kanap kada postane opterećena rodom.

Izvor: agromedia

PROČITAJTE:

Uzgoj paradajza na kamenoj vuni

Kako od ZAPERKA napraviti sadnicu PARADAJZA

Prirodna đubriva od kojih paradajz buja

Prihranjivanje paradajza vodotopivim đubrivom

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI