Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaVrijeme je za zaštitu: Purpurna pjegavost kupine opasna bolest, gubici do 80%

Vrijeme je za zaštitu: Purpurna pjegavost kupine opasna bolest, gubici do 80%

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme je za zaštitu jer purpurna pjegavost kupine je opasna bolest. Najviše se javlja u junu mjesecu. Izaziva je gljiva Septocyta ruborum. Usljed pojave purpurne pjegavosti zabilježeni su gubici do 80%.

Prvi simptomi bolesti na listu se javljaju tokom ljeta. Uočavaju brojne sitne, okrugle pjege sivosmeđe boje.  Pjege se ponekad spajaju i mogu dovesti do sušenja lista.  No, one su daleko manje značajne od pjega na stablu. U proljeće, kada mladi izdanci dostignu dvadesetak centimetara gljiva vrši infekciju. Kako se izdanci sukcesivno pojavljuju tokom proljeća i ljeta oni bivaju zaraženi. Zaraza kasnije zahvata i gornje djelove izdanka tako da oni mogu biti zahvaćeni cijelom svojom dužinom. Međutim zaraza se na njima NE primjećuje.

Patogen prezimljava u vidu micelije i piknida u kori rodnih (dvogodišnjih) izdanaka. Piknidi dozrijevaju u martu i probijaju epidermis.

Piknospore se raznose kišnim kapima u periodu od aprila do avgusta. Najviše piknospora se oslobodi u junu. Poslije ostvarene infekcije nastaje period inkubacije. Inkubacioni period traje dosta dugo, do tri mjeseca. Zapažanja u polju su pokazala da period maksimalnog oslobađanja piknospora u polju i pojave pjega traje od 5-8 meseci. U proljeće, pri rezidbi kupine zaražene izdanke treba odstraniti. Veliki problem u kontroli ove bolesti je to što se zaražene biljke ne uočavaju, one u tekućoj vegetaciji, kad su inficirane, ne ispoljavaju znake zaraze na stablu. Prvi simptomi se primjećuju tek naredne godine, kada biljka prođe kroz period niskih temperatura. Zbog toga i jeste veliki problem kontrole ove bolesti. Izdanci zaraženi u tekućoj vegetaciji se ne prepoznaju do proljeća sljedeće godine.

Purpurna pjegavost kupine i kako je štititi

Suzbijanje purpurne pjegavosti kupine preporučuju  se tretmani bakarnim preparatima na početku vegetacije, a kasnije periodična primjena preventivnih i sistemičnih fungicida u kombinaciji  u zavisnosti od vremenskih prilika.

Dobru efikasnost su pokazali  fungicidi :

  • Quadris (azoksistrobin),
  • Cabrio top (piraklostrobin+metiram),
  • Signum (boskalid+piraklostobin),
  • Strobi (kresoksim-metil),
  • bakarni preparati…

Izvoe: PSSS 

PROČITAJTE:

Pravilnom rezidbom kupine do visokih prinosa i kvalitetnog roda

Ako sadite kupine ovo morate da znate

Vino od kupina: Šta sve treba da znate o proizvodnji

Kako kupina utiče na zdravlje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI