Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzgoj paradajza na kamenoj vuni

Uzgoj paradajza na kamenoj vuni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U zaštićenim prostorima uzgoj paradajza može biti i bez tla odnosno u sistemu hidroponija. Supstrati u hidroponskom uzgoju mogu biti organskog i anorganskog porijekla te sintetički supstrati.

Organski supstrati koriste se: kokos, rižine ljuske, piljevina, kora drveta, borove iglice, anorganski supstrati: kamena vuna, vermikulit, perlit, kvarcni pijesak, ekspandirana glina, sintetički supstrati: ekspandirani poliuretani, ekspandirani polistireni, urea – formaldehid.

Bez obzira na porijeklo supstrat mora biti  inertan i stabilan (ne smije se razgrađivat,otapat i ne smije bitno mijenjati sastav hranljivog rastvora), čist, mora omogućiti lako oticanje viška hranljivog rastvora te mora imati povoljan odnos mikro i makro kapilara – piše Pinova.hr

Prednosti hidroponskog uzgoja:

– nema plodoreda
– smanjena pojava patogena
– manja upotreba sredstava za zaštitu bilja
– smanjeno onečišćenje okoliša
– uzgoj na površinama na kojima nije bilo uvjeta za uzgoj
– visoki intenzitet proizvodnje
– visok stupanj automatizacije
– manje rada pri obradi, kultiviranju, dezinfekciji
– maja potrošnja vode i hraniva

Uzgoj na kamenoj vuni

Kamena vuna je vlaknasti supstrat dobijen od bazalta, vapnenca i koksa na temperaturi od 1600°C i zbog toga je potpuno sterilna. Ima malu volumnu težinu (70 kg/m3), veliki volumen pora, veliki kapacitet za vodu i dobru upojnu moć. Tlo u zaštićenom prostoru prekrije se bijelom folijom, uzduž redova postave se polistirenske ploče koje su dobri toplotni izolatori, a u njima se mogu postaviti i dodatne cijevi za zagrijavanje. Gredice sa podlogama od mineralne vune postavljaju se na rastojanu od 150 cm, biljke se rasađuju na rastojanju između redova na 75 cm, dok je razmak biljaka u redu 25 cm. U jednoj gredici se rasađuju 4 biljke i svaka biljka treba da ima svoj kapljač koji dovodi vodu i hranljive materije. Hranljivi rastvor periodično se dodaje tokom dana putem sistema za navodnjavanje. Broj dnevnih obroka fertirigacije zavisi od razvijenosti paradajza, a trajanje jednog obroka od doba dana.

Pomoću sistema za navodnjavanje primjenjuje se hranljivi rastvor usklađen sa potrebama za razvoj biljke.

PROČITAJTE:

Sistem za NAVODNJAVANJE biljaka pomoću PLASTIČNIH flaša

Kako od ZAPERKA napraviti sadnicu PARADAJZA

Riblja glava kao ORGANSKO đubrivo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI