Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKorisni savjeti za bolji rod dinje i lubenice

Korisni savjeti za bolji rod dinje i lubenice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lubenice i dinje spadaju među najpopularnije namirnice kad je u pitanju baštovanstvo i to iz jako dobrog razloga, prilično su jednostavne za uzgoj. Ako ove godine po prvi put želite posaditi ove biljke onda obavezno uzmite u obzir naše savjete. Isplatiće vam se.

Počnite na pravi način

Dinje i lubenice možete posaditi direktno iz sjemena ili možete kupiti sadnice. Najčešće prvi plodovi stignu za 75 dana. Najbolje bi bilo posaditi sjeme u zatvorenom prostoru mjesec dana prije posljednjeg mraza, a nakon toga ih presadite u baštu.

Nahranite zemlju

Lubenice i dinje zaista vole hranjivo i vlažno zemljište i zato ne oskudjevajte. Dodajte dosta komposta, gnojiva i ostalih nutrijenata.

Utoplite sadnice

Temperature se noću drastično spuštaju i zato bi bilo dobro da vaše biljčice noću utoplite i pokrijete ih. Grejanje zemljišta tokom sezone je prilično važno i preporučuje se da se prije sadnje zemljište prekrije crnim plastičnim vrećicama jer se tako najbolje zagrijeva.

Bogato zalivajte

Preporučuje se zalijevanje jednom ili dva puta nedeljno i to bogato, radije nego svakog dana po malo. Na površinu zemlje možete dodati i organski malč jer ona savršeno dobro zadržava vodu.

Podstičite oprašivanje

Oprašivanje od strane pčela i ostalih insekata će vašim lubanicama i dinjama pomoći da budu još plodnije. Organski uzgoj je najbolji način da pomognete oprašivanje. Pored povrća i voća u baštu posadite i divlje cvijeće te začinsko bilje.

Manje je uvek više

Svaka sadnica trebalo bi da da 2-3 ploda, a nakon što se plodovi odmetnu pokidajte sve preostale cvjetove da ne bi bespotrebno uzimali nutrijente plodovima. Svu energiju želite usmjeriti upravo na plodove.

Podignite plodove

Pošto su ovi plodovi prilično teški oni obično rastu direktno na zemlji što ne bi trebalo da bude problem ukoliko je zemlje prekrivena malčom ili kesama, ali ako je u pitanju samo zemlja onda bi bilo dobro da plodove malo odignete od tla.

I ne budite nestrpljivi, sačekajte sa branjem plodova dok u potpunosti ne sazriju.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

/VIDEO/ Zablude: Kada je lubenica zrela?

Ovakvim đubrenjem lubenice do visokih prinosa

Viseće lubenice na armarturnoj mreži

Ovo je veoma važno za sjtevu lubenice u zatvorenom

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI