Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoRđa luka - Simptomi i zaštita

Rđa luka – Simptomi i zaštita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rđa luka (Puccinia porri, P. allii) – ovi patogeni se najčešće nalaze u područjima sa umjerenom klimom, prisutni su i kod nas.

Ovo oboljenje obično najveće štete nanosi pri proizvodnji praziluka i bijelog luka. U našim uslovima se uglavnom javlja na parziluku i na njemu pričinjava njaveće štete.

Oba patogena napadaju veliki broj biljaka familije Alliaceae, kako gajenih tako i mnogih divljih vrsta pri čemu su našim uslovima najznačajniji domaćini praziluk i bijeli luk. P. allii se razvija na praziluku i bijelom luku dok se P. porri osim na praziluku i bijelom luku pojavljuje i kao parazit crnog luka.

PROČITAJTE: Plamenjača luka – ZAŠTITA

SIMPTOMI

Ispoljavaju se na listu. U početku se formiraju sočivaste pustule crvenkastomrke boje. One su ispunjene rđastom, praškastom masom spora koje se nazivaju uredospore. Oko uredosorusa je hlorotični oreol. Na listu se kasnije javljaju i teleutosorusi, tamnije boje, ispunjeni teleutosporama. Oni se često pružaju duž nervature lista. Jače zaraženo lišće se suši i opada. Mada se lišće može obnoviti dolazi do smanjenja mase lukovice.

MJERE ZAŠTITE

Luk gajiti u najmanje trogodišnjem polodoredu. Nakon žetve prikupiti i spaliti ostatke da bi se uništio izvor zaraze. Jednostrana i obilna primjena azotnih đubriva doprinosi intezivnijem razvoju patogena, pogotovu pri nedostatku kalijuma. Hemijske mjere nisu našle primjenu u proizvodnji luka, a po potrebi se mogu koristiti fungicidi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI