Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoHigijena i zdravstveno stanje plodova jagode

Higijena i zdravstveno stanje plodova jagode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zdravstvenom stanju plodova jagode mora se pokloniti posebna pažnja. 

Čistoća plodova mora biti pesprekorna u toku njege, berbe i čuvanja sve do prodaje potrošaču, jer se plodovi jagode ne mogu ljuštiti, niti, pak, zbog nježnosti, dobr oprati. Plodove treba zaštiti od blata, prašine, insekata, stoke i kućnih ljubimaca.

Berači treba da imaju na sebi bijele i čiste mantile, ruke moraju biti dobro oprane i dezinfikovane. Ambalaža u kojoj se stavljaju plodovi mora biti čista i dezinfikovana, a transportna sredstva zatvorena i čista, kao i prihvatna skladišta i hladnjače.

Osim higijene plodova, njihovo zdravstveno stanje je još značajnije za ljudski organizama. U težnji za povećanjem prinosa i dobijanja kvalitetnih plodova, uz istovremeno smanjivanje troškova proizvodnje, preporučuju se i koriste mnoga hemijska, kontakta i sistemična sredstva, počev od pripreme zemljišta za sađenje jagode pa do prodaje plodova potrošačima.

PROČITAJTE: Siva trulež jagoda – Zaštita!

Pri upotrebi hemijskih sredstava za zaštitu od bolesti, štetočina i korovskih biljaka treba strogo voditi računa o vremenu, količini i načinu upotrebe, a naročito o njihovoj rezidualnosi, odnosno mogućnosti zadržavanja u plodovima jagode poslije berbe.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI