Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPlamenjača luka - Dovodi do sušenja listova i propadanja lukovica /ZAŠTITA/

Plamenjača luka – Dovodi do sušenja listova i propadanja lukovica /ZAŠTITA/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača luka (Peronospora destructor) je bolest koja je prisutna svuda gdje se gaji luk.

SIMPTOMI

U proljeće, tokom aprila i početkom maja, u usjevu se mogu uočiti žarišta u kojima pojedinačne biljke imaju blijedu boju lišća i zaostaju u porastu.

U usolovima visoke vlažnosti i povećane toplote na lišću ovih biljaka uočava se prljava sivoljubičasta prevlaka. Na mjestima infekcija lisno tkivo nekrotira usljed čega nastaju kraće ili duže pjege, koje se šire od vrha ka osnovi lišća.

Oboljelo lišće počinje da vene, a kasnije se suši.

plamenjača lukaplamenjača luka

Simptomi na lišću od sekundarnih infekcija se javljaju u vidu hlorotičnih uzdužnih pjega, koje se vremenom povećavaju i njihov središnji dio najprije postaje vodenast, a potom mrke do crne boje.

Plamenjača se u usjevu brzo širi i za kratko vrijeme zahvati sve biljke. Oboljele biljke izgledaju kao da su spaljene vatrom, odakle naziv bolesti  „plamenjača“.

Micelija iz oboljelog lišća prelazi u lukovice i na unutrašnjim ljuspama se javljaju zagasite pjege, a u slučaju sistemične zaraze dolazi do truljenja čitave lukovice.

MJERE ZAŠTITE

Od preventivnih mjera zaštite preporučuje se korišćenje zdravog arpadzika, odnosno lukovica pri proizvodnji sjemena.

Preventivna prskanja luka tokom vegetacije daju odlične razultate u suzbijanju ovog patogena. Zahvaljujući novim sistemičnim fungicidima zaštita luka od plamenjače postala je jednostavna.

Naša preporuka za zaštitu luka od plamenjače jeste preparat AZBANY 250 SC. Primjenjuje se isključivo preventivno, a najkasnije po pojavi prvih simptoma bolesti.

Koristi se u dozi od 1,0 l/ha. 
azbany
Preparat AZBANY: Uvoznik i distributer za BiH Agrimatco doo

AZBANY 250 SC je peparat na bazi aktivne supstance azoksistrobin. To je lokalsistemični fungicid sa preventivnim djelovanjem koji se primjenjuje u velikom broju kultura u cilju suzbijanja bolesti tipa plamenjače, pepelnice, crne pjegavosti, kestenjaste pjegavosti.

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco doo.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Borba protiv BOLESTI LUKA tokom sezone gajenja

Dezinfekcija luka prije sadnje ovim rastovrom – Nema bolesti, povećava se prinos!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI