Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSve o BAGREMU i bagremovoj paši

Sve o BAGREMU i bagremovoj paši

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bagrem je porijeklom iz sjeverne Amerike. U našoj zemlji svuda dobro uspijeva, izuzev na vlažnim i močvarnim zemljištima.

Počinje da cvjeta u maju i cvjetanje traje 10-15 dana, rijetko kada više. Cvjetovi su grupisani u grozdove, bijele su boje, vrlo prijatnog mirisa i sladunjavog ukusa.

Bagrem je glavna paša kome nijedna druga medonoša ne može konkuristati. Iako je kratkotrajna, ona je ujedno nabogatija prinosom.

Najmedonosnija na nanosnim i umjerenim vlažnim terenima, mada bagrem i na živom pijesku daje odlične rezultate. U brdskim predjelima nadmorske viseine preko 700 m ne daje dobre rezultate, vrlo često stablo medi, a prinosi su neznatni. Zasađen pored puteva, njiva, međa i dvorišta daje znatno veće prinose nego kad se nalaze u velikim kompleksnim šumama.

Bagremova paša

Da bi se bagremova paša iskoristila u potpunosti, pčelinja društva treba posebno pripremati za ovu pašu, jer njego rano cvjetanje, kada još pčelinja društva nisu u punoj snazi, mali broj pčelara iskoristi u potpunosti. Zbog toga pčelari treba da pomažu pčelinja društva na sve moguće načine kako bi se što bolje razvila, jer bez pčelareve pomoći nema velikih prinosa na bagremovoj paši.

Pročitajte: Kada cvjeta bagrem?

Cvjetovi bagrema najjače luče nektar na temperaturi na 20 do 25 ºC, pod uslovom da jutarnja temperatura nije niža od 16 ºC, uz umjerenu vlažnost, vjetrovitost i svjetlost. U toplim mjestima, pored rijeka, bagrem počinje da cvjeta 3-5 dana ranije nego u ravničarskim predjelima, a u brdskim reonima 15 do 20 dana kasnije. Ove vremenske razlike u cvjetanju omogućuju pčelarima da koriste dvije pa i tri bagremove paše u jednoj sezoni. Tako da u povoljnim godinama prinosi meda mogu biti vrlo veliki.

Cvjetanje bagrema

Medenje bagremovih cvjetova počinje čim se otvore vršni cvjetovi i već prvog dana unos nektara po jednom društvu iznosi oko 1 kg. Drugog dana unos nektara kreće se od 2 do 3 kg, trećeg 4-5 kg, četvrtog i petog dana unos je približno isiti kao i trećeg dana, a već šestog i sedmog dana dostiže kulminaciju od oko 10 kg, što zavisi od vremenskih uslova i jačine pčelinjeg društva. Osmog i devetog dana unos nektara naglo opada, da bi 12 dana potpuno prestao.

Dešava se u po nekim godinama da za vrijeme cvjetanja bagrema oluja, kiša i hladno vrijeme ukoče saobraćaj pčela sa okolinom. Tada kod pčela zavalda pravo očajanje, ali se toga ne treba bojati jer je bagrem medonoša na čije cvjetove čim se vrijeme popravi i sunce ograne, pčelinja društva ponovo svom snagom navale.

Paša jedino može da prpadne ako u toku cvjetanja bagreme sve vrijeme pada hladna kiša ili ako košava omlati cvjetove.

Pročitajte: Za koje tegobe je dobar BAGREMOV MED?

Pčelari koji žele da koriste dvije bagremove paše treba prije seobe pčela da pregledaju terene za pozne paše, pa da temljeu tog pregleda izračunaju da li se bagremova paša može koristi na dva mjesta i to na oba u potpunosti. Dvokratnim krošćenjem bagremove paše pčelarenje bi bilo znatno renatabilnije.

Bagremov med spada u red najboljih medova. Dugo ostaje tečan po nekad i nekoliko godina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI