Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRazmnožite začinsko i ljekovito bilje

Razmnožite začinsko i ljekovito bilje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Matičnjak, mažuran, origano, nana i slično višegodišnje začinsko i ljekovito bilje širi se pomoću mnogobrojnih izdanaka što izbijaju iz trajnih podzemnih dijelova pa s godinama poveća obim i zauzima sve veći dio gredice. Biljke se pomiješaju i isprepletu, izduže i počnu ličiti na korov.

Dobro bi im došlo malo više mjesta, zraka i svjetla. Kad prerastu prostor koji im je namijenjen, svakih nekoliko godina, u jesen ili rano u proljeće pomladite ih i razmnožite.
Grumene štijačicom razrežite, izvadite i razdijelite na nekoliko dijelova. Najljepše izdanke s dobro razvijenim korijenom nanovo posadite na gredicu za uzgoj aromatična ljekovitoga i začinskoga bilja.
Tlo je u jesen još dovoljno toplo, pa će se pomlađene biljke ubrzo ponovno ukorijeniti. Osim toga, biljke koje su se jako raširile možete, da ne vadite cijelu biljku, štijačicom jednostavno zasjeći kako ne bi rasle izvan zadatog okvira. Ukorijenjene izdanke pritom iščupajte i posadite na razmak od 30 do 40 cm na novo mjesto na svježe pripremljenu gredicu obogaćenu kompostom.
Kad se biljke dobro razviju, mirisno lišće i vrhove mladica režite od proljeća do kasnog ljeta nekoliko puta tokom vegetacije. No u prvoj ih godini nakon sadnje ne režite prečesto kako bi se mlade biljke dobro ukorijenile. Suvišne izdanke koji će vam pri presađivanju ljekovitog i začinskoga bilja ostati darujte prijateljima, pokoju biljku možete i sami posaditi u balkonski sandučić ili lončić pa smjestiti na balkon, na prozorsku klupicu ili na terasu u blizini kuhinje u kojoj će vam biti pri ruci.
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI