Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje5 grešaka zbog kojih vam ZAČINSKO BILJE ne uspijeva

5 grešaka zbog kojih vam ZAČINSKO BILJE ne uspijeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U očekivanju ljepšeg vremena  odlučili ste dati sebi (još jednu) šansu i sami uzgojiti začinsko bilje na balkonu ili u vrtu. Mnogi su “pali” na prvim pokušajima jer nisu znali kako se treba ophoditi s osjetljivim biljkama, a zaista je mnogo činilaca koje treba uračunati kako bismo osigurali njihov dobar rast.

1. Zalijevate začinsko bilje kao ukrasno

Začinsko bilje ne smijte potapati; kratko i jasno. Redovno ga zalijevajte, ali nemojte pretjerati s količinom. Supstrat održavajte mokrim, no biljke nemojte potapati. Zalijevajte samo zemlju, a listove izbjegavajte navlažiti. Teglice u kojima sadite bilje obavezno moraju imati dno s rupom kroz koju će višak vode lako iscuriti. Takođe, začinsko bilje treba zalijevati u jutarnjim satima, kada temperatura nije visoka, a eventualni višak vode neće prouzročiti problem.

2. Otkidate na pogršnom mjestu

Agresivno otkidanje listića na pogrešnom mjestu rezultiraće upropaštenom biljkom. Najčešći “stanovnik” naših balkona, bosiljak, treba često trgati, kako bi se potaknulo njegovo bujanje. No, upravo njega često krivo kidamo – uklanjamo cijelu stabljiku, umjesto da otrgnemo tačno na mjestu stvaranja lista. Tako otrgnut list neće više rasti. Dok se peršun preporučuje rezati makazama, bosiljak radije lomite rukama.  Bosiljak, origano i metvica vrlo su zahvalni začini po ovom pitanju jer ako ih redovno trgate, bujaće iz dana u dan. Ako ih ne sadite u zasebne teglice, nego u one veće, zajedno s drugim biljem, pazite na njih kako ne bi preuzeli cijelu površinu. Vrlo lako mogu “ugušiti” druge biljke.

3. Nemojte početi sa sjemenom

Iako nam se čini logičnim početi uzgajati biljke iz sjemena, ovim korakom ćete si samo zakomplikovati “zadatak”. Radije posegnite za sadnicama, jer sjeme zahtijeva puno strpljenja, obraćanje pažnje na količinu svjetlosti, održavanje temperature i lako je presaditi biljku u pogrešnom trenutku, kada ona još nije spremna za to. Sadnice začinskog bilja možete nabaviti u većini trgovina i na pijacama.

4. Zaboravljate na dohranu

Mnogi misle kako je uzgajanje začinskog bilja lak posao i ne zahtijeva puno truda. Redovno dohranjivanje zapravo ne podrazumijeva mnogo posla, ali ipak ga izbjegavamo! Svakih 10 do 14 dana dohranite svoj začin tekućim sredstvom i naočigled će živnuti.

5. Osunčajte ih!

Većina začinskog bilja treba puno sunca kako bi dobro uspjela, barem šest do sedam sati dnevno. Ako svojim biljkama to ne možete osigurati, one bi mogle biti manje, suše i beživotne. Začini koji se vole “sunčati” su bosiljak, mažuran, origano, peršun i ruzmarin. Uz redovno trganje i dohranu, imat ćete predivan začinski vrt u teglicama nadohvat ruke.

Izvor: living.vecernji.hr

PROČITAJTE:

Ovo začinsko i ljekovito bilje možete saditi zajedno u ISTOJ SAKSIJI

Ako želite da uzgojite veliki žbun bosiljka obezbijedite mu ove uslove

Kako pravilno koristiti začine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI