Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako uzgojiti rogač iz sjemena?

Kako uzgojiti rogač iz sjemena?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnice rogača, lat. Ceratonia siliqua, možete sami uzgojiti iz sjemena.  U februaru, martu ili aprilu iz plodova izdvojite nekoliko sjemenki pa ih namačite u toploj vodi 2-3 dana kako bi nabubrile.

Svaki dan promijenite vodu, a kad se sjemena ljuska raspukne i pojavi klica, sjemenke pojedinačno posijte u uske duboke lončiće. Štapićem za pikiranje ili olovkom u navlaženu sjetvenu supstratu napravite rupicu duboku 2,5 cm, ubacite naklijalu sjemenku tako da vrh bude okrenut prema gore i zagrnite je supstratom.

Lončiće prekrijte prianjajućom folijom ili staklenim tanjirićem da se supstrat ne isušuje i prema potrebi povremeno zalijte. Ako se supstrat slegne, dodajte tako da lončići budu uvijek puni. Rogač niče za desetak dana, a najprije se razviju prva dva listića – supke, poslije kojih će se početi razvijati pravi listovi rogača s 3-5 pari liski. Smjestite ih na što svjetlije mjesto u kući s temperaturom 15-18°C, da se previše ne izduže. Čim u sredini između supki izraste prvi pravi list, biljčice pojedinačno presadite – neka budu u supstratu sve do supki – u uske lonce duboke 25 cm.

Pazite da ne oštetite korijen, jer je veoma osjetljiv. Prije presađivanja nemojte rogačiće zaliti, jer premokar supstrat može uslijed svoje težine polomiti korijenčiće. U proljeće, čim otopli, danju ih iznosite na balkon, u početku u sjenu, a kasnije na sunce, da se privikavaju na spoljašnje uslove. Ljeti neka budu stalno napolju, a u jesen ih spremite na prezimljavanje. Po potrebi, ne prečesto, presađujte u veće lončiće. Rogač sporo raste, pa je pogodan za uzgoj u posudama na balkonu ili terasi u našim hladnijim krajevima.

Stabalce rogača u našim kopnenim krajevima možete uzgajati u velikoj i dubokoj posudi, u mješavini vrtne zemlje, pijeska i komposta. Ljeti neka bude na balkonu, terasi ili u vrtu na suncu, a zimi u kući pri 5°C. Oblikujte ga kao malo drvce s niskim deblom ili kao grm, redovno ga orezujući.

Na jadranskoj obali sjemenjake rogača možete na jesen ili sljedeće proljeće posaditi u vrt. Do tada neka polako rastu u loncima. Kad ih budete presađivali, pazite da ne ozlijedite korijenje. Ostavite da se supstrat u loncima malo zasuši pa rubom lonca, okrenuvši ga naopačke, lupnite o kamen ili neki zidić da korijenova žila sama ispadne iz lonca. Pri sadnji ne rastresajte korijenovu žilu nego je odmah posadite.
Želite li rogač uzgajati radi mahuna, sjemenjake koje budete uzgojili morate kalemiti, jer biljke uzgojene iz sjemena mogu imati samo muške cvjetove s prašnicima, bez plodnica iz kojih bi se mogle razviti mahune. Okulirajte ih na spavajući pup u septembru ili na budni pup u junu druge ili treće godine nakon sjetve.
Ako vam nije stalo do plodova, rogač uzgojen iz sjemenke ostavite da raste kao ukrasno drvo. Procvaće za 6-8 godina, u jesen, a onda ćete moći ustanoviti ima li samo ženske, samo muške ili jedne i druge cvjetove.
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI