Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se gaji JAGORČEVINA ILI JAGLAC?

Kako se gaji JAGORČEVINA ILI JAGLAC?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jaglac, jagorčevina ili primula je predivni vrtni cvijet, koji je došao u naše vrtove i domove iz Evrope, Azije i S. Amerike. A ima preko 400 vrsta jaglaca na svijetu. Ali samo četiri vrste najčešće susrećemo u našim vrtovima i domovima, a to su: Obični jaglac – Primula vulgaris, Hibridni jaglac – Primula acaulis, Sobni jaglac – Primula malacoides, Jaglac žeravac – Primula obconica

Biljka jaglac – primula je dobila ime po svojoj osobini jer joj cvijet dođe vrlo rano u proljeće, i spada pod vjesnike proljeća. A značenje riječi Primula: je latinska porijekla što znači prvi.

Zbog svoje lakoće uzgoja jaglac je vrlo česti „stanovnik“ našeg vrta ili doma.

Jaglac (primula) je jako zahvalna biljka i otporna. Iako ima toliko mnogo vrsta ovog cvijeta uglavnom su iste osobine uzgoja i brige oko svake vrste.

Jagorčevina voli niske temperature, tj. ne voli visoke temperature kako zimi tako i ljeti. Tako ukoliko uređujete svoj vrt ili okućnicu i sadite jaglac ne morate se bojati da će preko zime smrznuti. Pogotovo ukoliko je riječ o Primuli vulgaris jer je ona jako otporna na hladne zime. Ali pripazite tokom ljeta da bude zaštičen od velikog sunca i topline.

Svi jaglaci su višegodišnje biljke, bilo da ih uzgajamo kao sobno cvijeće ili vrtno cvijeće. I svake godine nam u rano proljeće ušarene vrt –dom cvijetom raznih duginih boja.

Jagorčevinu je najbolje držati na temperaturi od 10-15 ºC tokom zime ukoliko ga držite u kući i 20-22ºC tokom ljeta. Ukoliko posadite jaglac vani tada se ne morate brinuti ako je biljka na temperaturi nižoj od 10ºC tokom zime. Jer se biljka prilagodi na niske temperature i ne smetaju joj. Ali ukoliko iznesete jaglac tokom zime iz kuće naglo van na niske temperature on će uginuti.

Zalivanje biljke treba vršiti konstantno jer jaglac ne voli suvo tlo. Tako pripazite da vam se supstrat u kojoj je vaš jaglac posađen ne sasuši previše. Ali imajte na umu i to da ne pretjerate sa zalivanjem i vaša biljka ne bi istrunila od previše vode. Zato zalivajte redovno i umjereno.

Prihranjivanje biljke treba napraviti samo u proljeće kada počinju se stvarati pupovi i u vrijeme cvatnje svake dvije sedmice jedan put. No i ako i to preskočite vaš jaglac neće biti zlopamtilo i uljepšaće vaš dom svojim predivnim cvijećem.

Kako cvijet prolazi i vene treba ga redovno uklanjati kako bi se novi pupovi mogli stvarati i ponovo cvasti tokom cijelog proljeća. A kasnije ga možete posaditi u vrt kako bi vam cvjetao i nagodinu.

Razmnožavanje jagorčevine

Razmnožavanje je dosta jednostavno i lako.

Razmnožava se tako da se posije sjemenjem u kasno ljeto ili rano proljeće. Uzmete sjeme i supstrat koji zadržava vodu (da sadrži komadiće gline). Stavite supstrat u posudu, a na njega prospete sjeme od jaglaca i lagano zalivate. Nakon nekog vremena kada biljke ojačaju pikirajte ih u cvjetnjake i pričekajte da narastu te ih kasnije ili posadite u vrt ili ostavite u kući.

Izvor: cvijet.info

PROČITAJTE:

Rajska ptica – Cvijet neobičnog izgleda

Isusov vijenac – Loza sa najljepšim cvijetom!

Neuništiv cvijet koji uspijeva i na suncu i u hladu: Jednom ga zasadite, sam se razmnožava, traje vječno!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI