Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPepelnica jabuke osjetno smanjuje rodnost - Zaštita

Pepelnica jabuke osjetno smanjuje rodnost – Zaštita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pepelnica jabuke je bolest koju izaziva gljivica Pedosphaera leucotricha. Ovaj parazit napda lišće, mladare, cvijet i plodove jabuke.

Razvija se na svim zelenim dijelovima stvarajući karakterističnu brašnastvi bijelo-sivu navlaku. Prema simptomima oboljenje se manifestuje u dva različita tipa, bijeli mladari, razvijeni iz zaraženih pupoljaka potpuno pokriveni bijelom navlakom konidija i površinskom micelijom, proizvod primarnih infekcija i pojedinačno zaraženo lišće u vrijeme vegetacije, proizvod sekundarnih infekcija.

Na naličju ovakvih listova, najprije duž glavnog nerva, pojavljuje se brašnasta bijela navlaka konidija koja se sve više širi zahvatajući čitav list. Na licu lišća pojavljuju se hlorotične zone, list gubi zelenu boju, uvrće se i kod jačeg napada sasuši. Zaraženi cvijet se deformiše, zadeblja i na njemu se formira karakteristično bijelo-sivkasta navlaka. Na plodu zaraza je manje vidljiva. Na pokožici ploda stvara se jedna tanka rđasta mrežica, karakteristična po tome što je utisnuta u epidermis i nije hrapava, kao navlaka nastala od fitotoksičnih pesticida ili drugih abiotičkih faktora.

Zaštita jabuke u fazi crvenih pupoljka

Ovo oboljenje prisutno je u svim voćarskim regionima bivše Jugoslavije. Najrasprostranjenije je tamo, gdje su dominantne osjetljive sorte na pepelnicu, kao što su: Jonatan i njegovi hibridi i mutanti. U slučaju neodekvatne zaštite jabuke i jakog napada parazita voćke osjetno smanjuju rodnost.

Da bi se ostvarili infekcije kod ovog parazita nije potrebna voda. Dovoljna je relativna vlaga vazduha, viša od 60% da konidije proklijaju i izvrše infekciju.

Suzbijanje

U suzbijanju pepelnice glavnu pažnju posvetićemo u kritičnoj fazi intenzivnog porasta vegetacije. Međutim, to ne znači da nju poslije toga ne treba suzbijati. Sa suzbijanjem treba nastaviti i to u dužim vremenskim razmacima, što se uklapa u suzbijanje štetnih insekata.

Pepelnicu možemo suzbijati preparatima na bazi aktivnih materija: sumpor, tebukonazol + fluopiram, tebukonazol, kresoksim-metil, fenbukonazol.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Zaštita voćaka od virusa

Šljivna osa – Najznačajnija štetočina šljive

Šarka šljive – Metode zaštite najznačajnijeg virusa u voćarstvu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI