Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPosadite paradajz u kante - Prvi plodovi već u junu!

Posadite paradajz u kante – Prvi plodovi već u junu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz treba da bude prisutan na trpezi uvjek kada je to moguće, zato što je odličan izvor vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata. Sadrži velike količine vitamina B6, C i K. U njima se takođe nalaze beta karoten (provitamin A), biotin (vitamin B7), niacin (vitamin B3), kao i kalijum, fosfor, cink, gvožđe i dr.

Treba da ga konzumirate dok je svjež, zbog toga što kombinovano djelovanje gvožđa i vitamina C pomažu sintezi hemoglobina i formiranju novih crvenih krvnih zrnaca, što djeluje preventivno protiv anemije.

Donosimo vam 5 razloga zašto da sada posadite paradajz u kante:

1. Paradajz posađen u kante može da se unese u kuću tokom lošeg i hladnog vremena, ali isto tako može da se iznese na terasu ili u dvorište kada temperatura pređe 18 stepeni. Shvatite to, kao kada sadite povrće u plasteniku – stvarate mu divnu i pogodnu klimu.

2. Da biste gajili paradajz na ovaj način, nije vam potrebna bašta ili dvorište – Dovoljne su vam kante, zemlja i sadnice paradajza.

3. Uživajte u baštovantstu bez mučenja – nema okopavanja, plevljenja itd. – Samo se postarajte da sa mladice paradajza skidate zaperke kako bi vam rađao krupan i sočan plod.

PROČITAJTE JOŠ: SVE O RANOJ PROIZVODNJI PARADAJZA

4. Uštedećete na vodi jer ovaj vid baštovanstva zahtjeva minimum navodnjavanja.

5. Uštedećete na đubrivu – Štaviše, možete da koristite organsko đubrivo koje će pomoći da biljka iznese zdrave plodove.

PROČITAJTE JOŠ: Kalemljeni paradajz sa dva korijena daje nekoliko puta veći prinos! Probajte i uvjerićete se /FOTO/

Kako posaditi paradajz u kante?

Nađite veliku kantu (od 10 litara) ili veliku saksiju. Kupite kompost ili zemlju, kao i sadnice paradajza, pa ga duboko zasadite u zemlju. Kantu čuvajte u idealnim uslovima i redovno zalivajte paradajz.

Vodite računa o tome da ima dovoljno sunca i toplote. Ovako posađen paradajz već u junu može da donese prveplodove.

Izvor: stil

PROČITAJTE:

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

Organski uzgoj PARADAJZA – Sve od sjetve do berbe!

Kako uzgajati paradajz naopako /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI