Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako uzgajati paradajz naopako /VIDEO/

Kako uzgajati paradajz naopako /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako možda zvuči čudno, metodu naopakog uzgoja povrća koriste vrtlari širom svijeta. Ukoliko imate ograničen prostor, ovo može biti dobra opcija. Ova metoda uzgoja posebno je uspiješna za čeri paradajz.

Naopaki uzgoj povrća sigurno odstupa od konvencionalnog načina, a iako se možda čini čudim, vrtlari širom svijeta uzgajaju paradajz, ali i ostalo povrće pomoću ovog neobičnog principa.

Metoda uzgoja “naopačke” posebno je prikladna za određene sorte poput cherryja, koja je jedna od najboljih vrsta za ovakav uzgoj. Tako se mogu uzgajati i krastavci, paprika (posebno čili) i sl. Ukoliko imate ograničen prostor za vrtlarenje ili ga uopšte nemate, ovo može biti dobra opcija. Kante i slične posude uvijek možete objesiti na trijemu, ogradi i drugim mjestima.

Brojne prednosti

Kod konvencionalne proizvodnje paradajza osim potrebnog prostora, postoje i zahtjevi koji podrazumijevaju vezanje za kolce, okopavanje, malčiranje i druge poslove. Međutim, prilikom naopakog uzgoja toga nema. Treba istaći i da se maksimalno smanjuje broj štetočina koji napadaju biljke kao i gljivične bolesti, piše ruralsprout, prenosi Agroklub.

Koncept je jednostavan, a briga oko biljaka zahtijeva manje vremena jer nije potrebno okopavanje. Jedino što ćete biljke, u odnosu na konvencionalni uzgoj, morati češće zalijevati. Nema korova, a bolja je i cirkulacija vazduha što ima vitalan značaj za biljku. Instalaciju možete premještati po želji, a preko noći čak odnijeti u zatvoreni prostor ukoliko se predviđaju niske temperature.

Biljke zaštititi od vjetra

Ipak, ova metoda zahtijeva i neke obaveze. Posude u koje ste ih posadili, morate pravilno i sigurno pričvrstiti. Biljkama osigurati dovoljno svjetla i zaštitu od vjetra kako ne bi došlo do lomova. Kao što je ranije spomenuto, potrebno je češće zalijevanje.

Postoji više načina za ovakav uzgoj uz pomoć metalne košare s kokosovim vlaknom, gotove viseće vreće, plastične posude, kante itd.

Uzgoj u metalnoj košari s kokosovim vlaknom

Metalnu viseću košaricu s oblogom od kokosa okrenite naopako i napravite dovoljno veliku rupu za korijen. Korijen presadnice paradajza lagano očistite od zemlje te umetnite kroz rupu. Nakon što se postavili presadnicu, supstrat u košarici rasporedite oko korijena da bude što čvršći te nakon toga nadopunite je do 3/4 ostatkom pripremljene zemlje i sve obilno zalijte.

Kokosova vlakna će sačuvati vlagu, ali i korijen zaštititi od direktnog uticaja sunčevih zraka i previsoke temperature.

Uzgoj u plastičnoj kanti

Koristite kantu zapremine oko 5 l. Pažljivo izrežite otvor na dnu kante pomoću oštrog noža ili još bolje, skalpela. Rupa bi trebala biti prečnika oko 7 cm. Za bolju cirkulaciju vazduha i drenažu, na dnu se može izbušiti oko 6 malih rupa.

Izrežite komadić mreže koja se koristi na prozorima kao zaštita od insekata, preklopite je i zarežite u obliku slova V. U ovu svrhu možete koristiti i filter za kafu. Mrežu zalijepite na dno pomoću izolir trake. Kroz rupu i mrežicu pažljivo umetnite sadnicu pazeći da ne oštetite korijenje.

Kao i u prethodnom opisu, dodajte dio supstrata, malo ga sabijte oko biljke te stavite ostatak. Objesite na mjesto s puno sunca na kojem možete lako doći do biljke.

Gore, na vrh posude možete dodatno posijati začinsko bilje koje se inače slaže s paradajzom kao što je bosiljak ili origanio. Zemlju će štititi od isušivanja, ujedno biti dekorativno i korisno.

Za bolje plodonošenje možete koristiti prihranu i đubriva, a čim plodovi sazriju, uberite ih kako bi potaknuli rast i sazrijevanje novih.

PROČITAJTE:

Stavite kolutove paradajza u saksiju: Evo šta će se desiti za 2 nedelje! /VIDEO/

Šta je isplativije gajiti: Paradajz ili papriku?

Kalemljeni paradajz sa dva korijena daje nekoliko puta veći prinos! Probajte i uvjerićete se /FOTO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI