Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crveni čeri paradajz bogatiji je likopenom i vitaminom C od drugih poznatih sorti. Zato je veoma zahvalan za gajenje u saksiji. Stoga ako želite da budete sigurni da jedete najzdraviji mogući plod, morate ga sami posaditi kod vaše kuće.

Njega može uzgajati pored saksija i u žardinijerama, isto kao i u povrtnjacima i plastenicima. Možete ga čak i kombinovati sa začinskim i ljekovitim biljkama. Najvažnije je to što ćete dobiti ukusne plodove koji nisu tretirani hemikalijama.

Koje su sorte paradajza i kako izabrati pravu

Većina vrsta čerija rađa u bogatim grozdovima. Plodovi mogu biti nešto krupniji, čak poput ping-pong loptice, ili pak veoma sitni i dosta manji od toga. Ali najčešće je on veličine nešto krupnije trešnje. Neke sorte cherry paradajza daju žut plod, druge su crvene, narandžaste ili svjetlozelene. Ukus im može biti različit, od blago kiselkastog do intenzivnijeg slatkastog. Zavisno od varijeteta, čeri paradajz može biti visok od 10 cm do oko 100 cm. Ima onih kojima treba pritka, ali i onih koji imaju formu žbuna i jaku stabljiku, te im nije potrebna. Zato dobro pročitajte deklaraciju i opis osobina sorte prije nego što kupite sjeme.

Morate imati na umu i slijedeće: neke vrste i hibridi čeri paradajza u jednom kraćem periodu donesu kompletan rod. Druge sorte rađaju i iznova cvjetaju dok god im vrijeme to omogućava. Dobro se informišite o svim ovim detaljima prije nego se upustite u uzgoj čeri paradajza u saksiji ili plastenicima, svako saznanje će vam itekako dobro doći.

Sadnja i uzgoj čeri paradajza na balkonu

Prije sjetve, sjeme čeri paradajza može proklijati, nakon čega se polaže u vlažno zemljište, prekriva slojem zemlje i ponovo zaliva. Dubina drvenog sanduka ili saksije u kojem ćete saditi, treba da bude oko 50-tak cm. Najčešće se sadi jedna do dvije biljke na idealnom rastojanju od oko 25 cm. Sjeme se u kućnim uslovima može sijati u februaru. Na terasu ili balkon čeri paradajz se iznosi tek onda kada prođu opasnosti od kasnijih mrazeva, a to je period od kraja aprila ili početak maj.

Prije nego što je ostavite napolju, biljku nekoliko dana stavljajte prvo u sjenku pa onda postepeno na sunce, a uveče je unosite u kuću. Poslije nekoliko dana možete je ostaviti napolju i preko noći.

Gajenje paradajza u saksiji

Čeri paradajz vrlo je otporan i ne traži posebnu njegu, ali potrebni su mu svjetio, toplota, redovno zalivanje i prihranjivanje. Dobro raste čak i na siromašnijem tlu, a odgovara mu i svaka zemlja za cvijeće. S prihranom treba početi kada obrazuje četiri-pet listova, ili kad stablo naraste 10 cm, da bi dao što bolji rod. Kad god zahvate paradajz, razblažujete i hranljive materije iz zemlje. Zato bi bilo najbolje pridodati neko prirodno hranljivo sredstvo, ili svježu zemlju, jednom mesečno.

Ne zaboravite da se čeri paradajz oprašuje putem insekata, pa ako živite na višim spratovima, u vreme cvjetanja nekoliko puta dnevno blago pređite rukom preko biljaka, ili ih malo protresite da bi polen prešao na tučak. Zalivajte ga predveče.

Kako ćete znati kad je vrijeme da ga zalijete?

Stavite prst u zemlju, ako su prva 2 cm zemlje suha, vrijeme je za zalivanje. Kad biljka počne rasti, zabodite uz nju drveni štap i zavežite joj grane. Stub će pomoći biljci da održi stabilnost i ravnotežu. Početkom ljeta pojaviće se mali i interesantni žuti cvjetovi. Između glavne stabljike i listova pojavljivaće se zaperci, koje svakako treba ukloniti jer itekako ometaju nastajanje plodova.

Krajem ljeta otkinite vrh biljke da bi sazreli i posljednji plodovi.

Izvor: zdravailepa.com

PROČITAJTE:

Paradajz: Izbor parcele za uspješan uzgoj

Tri glavna razloga zašto opada cvijet paradajza

Top 10 biljaka koje pomažu paradajzu da bolje raste

Šest grešaka zbog kojih je prinos PARADAJZA loš!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI