Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKada je pravo vrijeme za sadnju gladiole

Kada je pravo vrijeme za sadnju gladiole

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gladiole u proljeće – Kada se cvjeće proizvodi za proizvodnju rezanog cvijeta, najvažnije je da se cvjetovi beru u što dužem vremenskom periodu, po mogućstvu cijele godine. Različite vrste zahtevaju različite uslovi, nekim vrstama podešava se temperatura, nekim svjetlost, a kod gladiole je bitno vrijeme sadnje. Ako hoćemo da proizvodimo gladiolu preko cijele godine, onda se kombinuje plastenička proizvodnja sa proizvodnjom na otvoreno.

Plastenička proizvodnja kreće polovinom februara mjeseca, sade se lukovice gladiola koje su mjesec dana bile tretirane na odredjenoj temperaturi i vlazi. To su takozvane suvo preparirane lukovice. Cvjetanje zavisi od termina uzgajanja kao i od sorte pa tako cvjetanje kreće za 75 do 110 dana od sadnje.

Proizvodnja gladiola na ovaj način, mora se voditi računa o temperaturi u fazi formiranja generativnih organa i kasnije cvjetnih drški. Temperatura treba da bude oko 16 stepeni. Na višoj temperaturi, u prvoj fazi, rasli bi samo vegetativni organi, odnosno listovi i izostalo bi cvjetanje. U drugoj fazi u takvim uslovima, dobili bi meku i krtu cvjetnu dršku. Što znači da gladiola koja razvija dugačku cvjetnu dršku sa teškim cvjetovima na vrhu, ne bi bilo dobro za tu proizvodnju. Gladiola se proizvodi u plasteniku i za kasnu proizvodnju cvjeta. U ovom slučaju lukovice se sade od polovine jula do polovine avgusta,a cvjetovi se beru od polovine septembra pa sve do početka decembra. Sade se tzv, hladjene lukovice, odnosno one koje su izvesno vrijeme bile izložene odgovarajućim temperaturama.

Gladiole u proljeće sadnja do polovine maja

Proizvodnja gladiola na otvorenom polju, gdje se sadnja lukovica vrši sukcesivno kako bi i cvjetanje bilo u različitim terminima. Sadnja može početi od 15. marta pa sve do 15. maja. Priprema zemljišta treba da bute takva da se prije sadnje prvo dezinfikuje (galationom) ili nekim sličnim preparatom, a lukovice se potapaju u rastvor nekog insekticida. Sve su ovo preventivne mjere koje su kod proizvodnje gladiola veoma bitne jer su lukovice gladiole osjetljive, kako na gljivice botritisa, fuzarijuma i sivu trulež, a napada ih insekti poput tripsa i žičara. Iz tog razloga moramo voditi računa prilikom proizvodnje gladiola da redovno tretiramo odgovarajućim preparatima u odredjenim intervalima.

Prilikom proizvodnje gladiola pored zaštite treba se voditi računa i o plodoredu, tako treba izbjegavati predusjev žitarice, posebno kada se proizvode dvije i više godina na istoj parceli i lucerišta i livade.

Kao predusjev najbolje su povrtarske odnosno baštenske biljke koje se okopavaju. Na kvadratni metar sadi se od 80 -120 lukovica. U zavisnosti od kvaliteta lukovice zavisi i dubina sadnje tih lukovica, tako napr. lukovice prve klase se sade na dubini od 15 cm, a sitnije lukovice tzv. piliće sadimo na većoj dubini kako bi se postigla veća stabilnost biljke. Lukovice gladiole se sade u redovima, a širina u redu zavisi će od načina obrade u samom radi.

Izvor: PSSS 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI