Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPokrivanje zemljišta i usjeva u proizvodnji povrća

Pokrivanje zemljišta i usjeva u proizvodnji povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje povrtarskih biljaka na zemljištu prekrivenom različitim folijama u odnosu na gajenje na golom zemljištu ima više prednosti.

Najvažnije prednosti su:

  1. temperatura zemljišta ispod neprozirne polietilenske folije na dubini od 5 cm je u prosjeku 2 do 2,5 º C viša. Viša temperatura zemljišta djeluje na brži razvoj biljaka tako da pri gajenju na neprozirnoj foliji biljke za berbu dospijevaju do 2 nedjelje ranije, a pri gajenju na prozirnim folijama i do 3 nedjelje.
  2. Zemljište ispod folije ostaje rastresito i takvo zemljište omogućuje bolju snabdjevenost korijena biljaka kiseonikom, podstiče mikrobiološku aktivnost u zemljištu, što ima pozitivan uticaj na razvoj biljaka.
  3. Prekrivanjem zemljišta različitim folijama sprečava se evaporacija, a akumulirana vlaga u zemljištu služi za rast biljaka. Za uspješnu povrtarsku proizvodnju neophodno je i navodnjavanje i to kapanje pomoću cijevi koje su postavljene ispod neke od folija.
  4.  Brži razvoj biljaka gajenih na zemljištu prekrivenom nekom od folija pospješuje veću koncentracija ugljen dioksida, značajnog za razvoj biljaka koji kao produkt mikrobiološke aktivnosti iz zemljišta izlazi isključivo kroz rupe na folijama gdje se nalaze biljke i one ga mogu upijati u znatno većoj koncentraciji.
  5. Većina plodova nalazi se na foliji tako da su oni čistiji od gajenih na golom zemljištu, a kako nisu u dodiru s zemljištem manje su skloni bolestima. Upotreba nekih od folija povećava troškove proizvodnje ali povećanjem prinosa, dobijanjem kvalitetnih plodova i ranijim dozrevanjem, upotreba etil-vinil-acetatne folije je ekonomski isplativo ulaganje.

Pročitajte: Kako boja folije za malčiranje utiče na gajene biljke

Vrste folija i njihove karakteristike

U proizvodnji kvastavca i brojnog drugog povrća najraširenija je crna neprozirna folija koja je djelotvorna zaštita od korova i dobro čuva vlagu zemljišta ali je nerazgradiva pa je potrebno sklanjati sa proizvodne površine.

Bijela neprozirna folija se koristi u svrhu održavanja temperature zemljišta za kulture koje su osjetljive na visoke temperature, kao što je salata. Neprozirnost ove folije takođe onemogućava rast korova i gubitak vlage iz zemljišta.

Pročitajte: Agrotekstil kao zaštita biljaka od temperaturnih kolebanja

U proizvodnji povrća uglavnom se koriste fotorazgradive folije koje se sa sazrijevanjem povrća potpuno razgrade i na taj način ne narušavaju ekološku ravnotežu u zemljištu. Kako su te folije propusne za svjetlo, ispod njih se mogu razviti korovi pa je potrebno prije njihovog postavljanja da se primjene herbicidi.

U proizvodnju povrća postepeno se uvode –IR folije koje prekrivaju usjeve, selektivno propuštaju sunčeve zrake, griju zemljište, onemogućavaju rast korova. Zemljište se ispod njih brže zagrijava nego ispod neprozirnih, a povrće dolazi na berbu 7-10 dana ranije nego pri gajenju na neprozirnim folijama.

Prekrivanje usjeva sintetičkim materijalima

Osim prekrivanja zemljišta u proizvodnji povrća sve se više koristi i prekrivanje usjeva sintetičkim materijalima pod nazivom – Agryl, Lutrasil ili Verteks.

Koriste se za zaštitu usjeva od niskih temperaturama u ranoproljećnom i kasnojesenjem gajenju, najviše u gajenju krastavaca, mrkve, salate.

Pročitajte: Šta je AGRIL folija i kako se koristi za zaštitu biljaka?

To su tanke, poluprozirne folije propusne za svjetlo, vazduh i vodu. Male su težine i ne oštećuju prekrivene biljke. Uz njenu primjenu moguće je obaviti sjetvu desetak dana od optimalnog agrotehničkog roka za određeno proizvodno područje, a početak plodonošenja može biti i 2 nedjelje ranije.

Folija predstavlja fizičku prepreku za ptice, ublažava udarce kišnih kapi na zemljište čime se sprečava stvaranje pokorice. Folija ne smije biti prenapregnuta kako ne bi sprečavala rast biljaka. Može se koristiti 3 sezone uz pažljivo rukovanje, a sve prednosti rezultiraju višim prinosom kvalitetnijih plodova i čine proizvodnju isplativijom.

Literatura: Savremena proizvodnja povrća

Ljiljana Vuksanović, psss.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI