Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSistem gajenja kupine sa rotirajućim krstastim naslonom (RCA™) ima brojne prednosti

Sistem gajenja kupine sa rotirajućim krstastim naslonom (RCA™) ima brojne prednosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

RCA™ sistem gajenja kupine pretstavlja najnoviju tehnologiju gajenja ove voćke u državama srednjeg Zapada SAD-a. Gotovo da nema nove, savremene plantaže kupine u Ajovi, Kanzasu, Ohaju, Pensilvaniji i dr. državama širom SAD-a koja nije podignuta po ovom sistemu posljednjih godina.

O ovome svjedoče i riječi vodećih američkih stručnjaka za sitno voće, koji ističu da se radi o revolucionarnom otkriću koje će preobraziti kupinarstvo SAD-a.

Nova tehnologija gajenja kupine stvorena je u Zapadnoj Virdžiniji (Appalachian Fruit Research Centre, Kerneysville) od strane jednog od vodećih američkih hortikulturnih stručnjaka u oblasti sitnog voća, dr Fumiomi Takede krajem prošlog vijeka.

Zahvaljujući grantovima USDA SBIR-programa rezultati njegovih naučnih istraživanja pretočeni su u inovaciju, a sada i u patentirani proizvod kompanije TGS.

Tokom 2009. godine dr Takeda je kompletirao istraživanja rješavajući nekoliko problema koji su ograničavali američku industrijsku proizvodnju kupine, poput stradanja izdanaka od zimskih mrazeva i vjetrova, ožegotina od sunca na plodovima kupine, visokih troškova berbe.

Pročitajte: Njega kupine poslije berbe utiče na rod u sljedećoj godini

Rješenje je sumarno pronađeno u inovativnom pristupu rotiranja naslona u sistemu špalirskog gajenja kupine. U pitanju modifikovani Y-oblik naslona sa rotirajućim ukrštenim stubovima različite dužine i sa galvanizovanom žicom razapetom u više nivoa duž naslona. Stubovi su napravljeni od standardnih kovanih cijevi promjera 38 mm i obezbijeđuju dobru stabilnost cijelom sistemu.

Ovaj sistem dozvoljava razdvajanje mladih i zrelih izdanaka kupine u špaliru putem školovanja rasta mladih izdanaka u prvom dijelu vegetacije, što uveliko olakšava berbu i rezidbu.

Pročitajte: Priprema izdanaka KUPINE za sađenje

Protokol upravljanja rastom izdanaka kupine predviđa obaranje cijelog sistema u horizontalan položaj, blizu površini zemljišta kasno u jesen. Ovaj zahvat, uz upotrebu agril folije omogućava kompletnu zaštitu rodnih pupoljaka na izdancima za rod od mrazeva, što doprinosi višestrukom uvećanju prinosa.

Kasno u proljeće, kada se većina primarnih cvjetova na rodnim grančicama otvori, krstasti naslon se opet uspravlja. Ovim zahvatom sve rodne grančice su postavljene na jednoj strani špalira, što drastično smanjuje troškove berbe, dok se izbili mladi izdanci i njihovi postrani izboji školuju za horizontalan tj. vertikalan rast na nižim žicama dužeg stuba.

Pročitajte: Zemljište, položaj i klimatski uslovi za podizanje zasada kupine

U roku od dvije nedelje nakon uspravljanja naslona listovi na rodnim grančicama se reorijentišu i postavljaju u poziciju iznad plodova, štiteći ih tako od direktnog sunčevog zračenja.

Otvoren i generalno uži biljni sklop špalira u RCA sistemu gajenja takođe omogućava bolju cirkulaciju vazduha i veću efikasnost zaštite kupine u programu prskanja protiv truleži plodova (prouzrokovač Botritis cynerea) ali i novih invazivnih štetočina (Drozophila suzukii).

Prodor svjetlosti u unutrašnjost špalira je znatno veći u poređenju sa klasičnim načinom gajenja kupine (vertikalni špalir), što je od naročite važnosti za bolju diferencijaciju rodnih pupoljaka na mladim izdancima.

RCA sistem ima i svojih mana. Najveća je to što su povećani troškovi podizanja zasada, s obzirom da preko 50 % početnih investicija čini materijal za naslon i njegova instalacija. Koristi, međutim, koje ovaj sistem omogućava mnogo su značajnije.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI