Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaAgrotekstil kao zaštita biljaka od temperaturnih kolebanja

Agrotekstil kao zaštita biljaka od temperaturnih kolebanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neposredno prekrivanje biljaka izvodi se agrotekstilom ili perforiranom folijom. U praksi je veću primjenu našao agrotekstil.

Agrotekstil je polipropilenski sintetički materijal koji služi za prekrivanje izniklih rasađenih ili već razvijenih biljaka. Zbog svoje izuzetno male težine (17-60 g/m²) biljke se neposredno pokrivaju bez upotrebe noseće konstrukcije.

Upotrebom agrotekstila stvaraju se povoljniji mikroklimatski uslovi za biljke. Zemljište ispod agrotekstila se tokom dana jače zagrijava, a noću se sporije hladi, čime se usjevi štite od većih temperaturnih kolebanja. Temperatura ispod agrotekstila je za 2-4 ºC viša u odnosu na okolinu, što dovodi do veće produktivnosti biljaka i ranijeg dospijevanja za 10 i više dana.

Voda pri zalivanju ili kišne kapi preko mikropora na tkanini polako prolaze i ravnomjerno zalivaju biljke i zemljište, a poslije toga zemljište se postepeno suši i ne stvara se pokorica.

Voda postepeno isparava kroz mikropore pa se ne stvara kondezat. Zadržavanje vode u mirkoporama pri padu temperature, stvara se tanka ledena skrama koja sprječava da se temperatura ispod tkanine i dalje snižava. Agril ima veoma važnu funkciju i u zaštiti bilja od bolesti i insekata, zbog čega je upotreba pesticida znatno manja.

Usjevi koji su prekriveni agrilom mogu, ukoliko bude potrebno, da se navodnjavaju vještačkom kišom ili bilo kojim drugim načinom bez potrebe da se agril uklanja sa biljaka.

Vrijeme upotrebe agrotekstila zavisi od gajene vrste pri čemu je osnonvni zadatak agrila da zaštiti biljke od niskih temperatura. U proizvodnoj praksi agrotkstil se upotrebljava za pokrivanje biljaka u kasnu jesen ili rano proljeće, kada doprinosi i sprječavanju negativnog dejstva vjetra na biljke i zemljište.

KADA SE POSTAVLJA AGROTEKSTIL

Neposredno pokrivanje biljaka izvodi se poslije obavljene sjetve ili sadnje ili istovremeno sa sadnjom. Osim toga može se koristiti i u zaštićenim prostorima, bez obzira na to da li se zagrijavaju ili ne, i to u vidu dodatnih niskih tunela pri proizvodnji rasada ili tokom proizvnodnog ciklusa bilo koje povrtarske vrste.

Nove generacije agrila su UV stabilizovane, trajnosti tri ili više godina i različite širine i dužine.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Pravilno i precizno postavljanje folije

Kako zagrijati PLASTENIK tokom zime?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI