Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako boja folije za malčiranje utiče na gajene biljke

Kako boja folije za malčiranje utiče na gajene biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izbor boje folije za malčiranje nije novi modni trend u poljoprivredi, već je poenta u refleksiji svjetlosti i temperaturi koja se prenosi na zemljište. Adekvatnim odabirom boje folije povećavaju se prinosi u povrtarskoj proizvodnji i smanjuje pojava korova.

Boja folije kojom se malčira utiče na temperaturu ispod i iznad folije, kroz apsorpciju, prenos i odbijanje sunčeve energije, takođe utiče i na mikrosredinu koja okružuje biljke. Što je kontakt između malča i zemljišta bolji, to je efikasnija i njegova osobina zagrijavanja.

Folija za malčiranje crne boje

U industrijskoj proizvodnji povrća se najčešće koristi crni plastični malč, koji veoma dobro suzbija korov. Kao crno telo koje upija, ova plastika upija veliki dio sunčeve radijacije, uključujući i vidljivu, infracrvenu i ultraljubičastu svjetlost.

Prenos toplotne energije u zemljište je optimalan ukoliko malč maksimalno prianja uz zemljište. Temperatura zemljišta prekrivenog crnom plastikom tokom dana može da bude i za 30 C viša na dubini od 5 cm, i za 1,7 C viša na dubini od 10 cm, nego nepokriveno zemljište na istim dubinama.

Providni plastični malč

Ispod providnog plastičnog malča, temperature zemljišta u toku dana mogu biti za 4,5 C do 8 C više na dubini od 5cm i za 3,3 C više na dubini od 10cm, nego na nepokrivenom zemljištu na istim dubinama i to zahvaljujući većem prenosu sunčeve radijacije (85 do 95%). Providna plastika upija veoma malo sunčeve radijacije.

Vodene kapi, koje se kondenzuju na unutrašnjoj strani providnog plastičnog malča, upijaju sunčevu svijetlost (kratkotalasno zračenje), ali sprečavaju izlazak dugotalasnog infracrvenog zračenja (toplota). Ova toplota, koju emituje nepokriveno (golo) zemljište, gubi se u atmosferi. Međutim, zbog sunčevog zračenja, koje prodire u zemljište, ispod providnog plastičnog malča može se pojaviti korov ukoliko pre toga nisu primenjeni herbicidi ili fumiganti.

Da ne bi došlo do pojave bolesti biljaka koje se prenose preko zemljišta i da bi se suzbio korov, u nekim krajevima se primjenjuje solarizacija i dezinfekcija zemljišta. Da bi se postigla dovoljno visoka temperatura za solarizaciju, zemljište mora ostati pokriveno nekoliko nedelja tokom najtoplijeg djela ljeta. Ukoliko je zemljište dobro natopljeno vlagom, to će omogućiti bolji prenos toplote u zemljištni profil.

Folija za malčiranje bele boje

Sa bijelog plastičnog malča svjetlost se odbija nazad u atmosferu ili u habitus biljke, zbog čega je temperatura zemljišta malo niža do 10C na dubini od 2,5cm. Bijeli plastični malč se može upotrebiti za sadnju u toku ljeta kada bi snižena temperatura zemljišta bila djelotvorna. Svjetlo koje se odbija sa bijelog malča u habitus biljaka, takođe se može upotrebiti i za kulture koje se gaje u stakleniku gde nema dovoljno svjetlosti.

Aluminijumska folija za Malčiranje

Refleksivni srebrni ili aluminijumski malčevi takođe utiču na sniženje temperature zemljišta. Oni odbijaju vaši koje ponekad mogu biti prenosioci različitih viroza.

Folija za malčiranje crvene boje

Primjena crvenog plastičnog malča se odrazila na povećanje prinosa paradajza i njegov kvalitet kao i na smanjenje intenziteta pjegavosti. Takođe povećava prinose  dinja i tikvica. Osim toga, pokazalo se i da u znatnoj mjeri povećava temperature zemljišta.

Malč žute boje

Žuta boja malča, privlači određene insekte kao što su biljne vaši koje napadju veliki broj povrtarskih biljaka. Takvi malčevi bi se na njivi mogli upotrebiti za uzgajanje međuuseva, da bi se insekti oterali sa drugih usjeva.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI