Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPlamenjača PARADAJZA - Efikasna zaštita BAKROM

Plamenjača PARADAJZA – Efikasna zaštita BAKROM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača (Phythophtora infestans) je klasična ljetna bolest koja može uništiti sav vaš trud.

Plamenjača je kod nas jedna od ekonomskih najštenijih bolesti paradajza koja pri masovnoj pojavi kod osjetljivih sorti može prouzrokovati i 100 % štete.

Najčešći domaćini Phytophthora infestans su krompir, paradajz i plavi patlidžan, na kojima ovaj patogen može formirati veći broj fizioloških rasta.

Infekcije paradajza i razvoj sporangija najveće su na temperaturi od 19 do 21 ºC.

SIMPTOMI

Phytophthora infestans napada sve nadzemne organe paradajza.

Simptomi plamenjače na listu, stablu i plodu
Simptomi plamenjače na listu, stablu i plodu

Prvi simptomi se obično uočavaju na listovima u vidu neparavilnih vodesnastih pjega maslinastožute boje. Sa naličja lista obrazuje se bjeličasta pljesniva prevlaka, koju čine micelija i reproduktivni organi gljive.

U povoljnim uslovima za razvoj ovog patogena pjege se relativno brzo šire i međusobno spajaju usljed čega cijeli list nekrotira i dobija izgled kao da je “plamenom spaljen”, pa otuda i naziv bolesti “plamenjača”.

Na stablu se, takođe, pojavljuju pjege, koje su najčešće ovalne, u početku vodenaste, a kasnije mrko obojene i u okviru njih tkivo nekrotira. Ove pjege često prstenasto obuhvataju bočne izdanke pa dijelovi biljke iznad pjege venu i suše se.

Na plodovima paradajza uočavaju se simptomi u vidu karakterističnih smeđih nekrotičnih pjega. Tkivo ploda u okviru ploda je tvrdo i pri vlažnim uslovima pokriveno rastresitom bjeličastom prevlakom. Nekorza se brzo širi i za nekoliko dana zahvati cijeli plod, koji izgleda kao da je mumificiran. Ovakvi plodovi u potpunosti gube upotrebnu vrijednost.

MJERE ZAŠTITE

Od agrotehničkih mjera preporučuje se primjena plodoreda, gajenjem manje osjetljivih sroti i hibrida i izbalansirana ishrana NPK hranivima uz dodatak mirkoelemenata.

Ipak za potpunu zaštitu paradajza neophodna je upotreba hemijskih mjera, pri čemu prskanja fungicidima treba izvoditi u razmacima u zavisnosti od kretanja meteoroloških faktora uz strogo poštovanje karence.

Djelotvoran fungicid na bazi bakar-hidroksida za suzbijanje plamenjače paradajza ali i krompira, parprike i vinove loze jeste preparat CHAMP DP.

Aktivna materija: bakar hidroksid 655 ± 25 g/kg
Formulacija: Vododisperzibilne granule (WG)

champ agrimatco.ba

Primjena:

CHAMP DP je kontaktni, nesistemični fungicid za preventivnu zaštitu od prouzrokovača bolesti tipa plamenjača i pjegavosti u usjevima:

– Paradajz: u usjevu paradajza koristi se za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophtora infestans) u dozi 2 kg/ha.

Krompir: u usjevu krompira koristi se za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophtora infestans) i crne pjegavosti krompira (Alternaria solani) u dozi 2 kg/ha.

Paprika: u usjevu paprike u cilju suzbijanja bakterioza (Xanthomonas euvesicatoria) u dozi 2 kg/ha, primjenom tokom vegetacije, preventivno prije sticanja uslova za zaražavanje a najkasnije po pojavi prvih simptoma i prije sticanja uslova za širenje oboljenja.

– Vinova loza: u zasadu vinove loze koristi se za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) u dozi od 2 kg/ha.

Utrošak vode: vinova loza 600-1000 l/ha; krompir, paradajz, paprika 300-400 l/ha

Maksimalan broj tretmana u toku godine na istoj površini:

CHAMP DP se može primijeniti 4 puta na istoj površini u toku jedne godine.

Karenca: Vinova loza – 28 dana; Krompir, paradajz, paprika – 7 dana

Pakovanje: 0,1 i 1 kg

Miješanje: CHAMP DP se ne smije miješati sa sredstvima za zaštitu bilja ekstremno bazne reakcije, insekticidima kisele reakcije (heptenofos, dihlorvos, dimetoat), kalcijum polisulfidom i uljanim formulacijama.

Prije primjene preparata obavezno pročitati uputstvo za upotrebu!

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco D.O.O

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI