Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPlamenjača krompira je najopasnija bolest ove biljke - Na vrijeme se spremite...

Plamenjača krompira je najopasnija bolest ove biljke – Na vrijeme se spremite za zaštitu i sačuvajte prinos

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača krompira (Phytophthora infestans) predstavlja najopasniju bolest krompira. Naročito je opasna za osjetljive sorte koje može u cjelosti uništiti ukoliko se na vrijeme ne primjenjuju mjere zaštite.

Bolest napada nadzemne dijelove biljke i gomolja. Na razvoj bolesti povoljno utiču vlažni i topli vremenski uslovi u ljetnjem periodu. Njen početak može se utvrditi promatranjem naličja lista. Najprije se pojavljuju žućkaste pjege koje se šire i dobijaju tamnosmeđu boju. Za kratko vrijeme čitav list poprima takav izgled kao da je vatrom spaljen. Zaraza zahvata najprije donje dijelove biljke, a zatim se širi prema vrhu.

Kako je već rečeno, plamenjača napada sve sorte krompira, ali je napad veći u grupi ranih sorti. Bolest se sa stabljike širi na gomolje. Gomolji napadnuti plamanjačom za kraće vrijeme dobijaju smeđu boju i postaju gnjili. Gomolji slabije zagrnuti daleko su izloženiji napadu ove bolesti.

Phytophthora infestans

Napadnuti gomolji šire bolest u skladištu, pa tako može propasti čitava proizvodnja već uskladištenog krompira. Da bi se to izbjeglo, prilikom iskopavanja treba temeljno odstraniti zaražene gomolje. Sorte kao što su Desire i Cardinal nisu jako osjetljivi na plamenjaču pa je njihova zaštita lakša nego kod ranih osjetljivih sorti.

Zaštita od plamenjače

Zaštita od plamenjače sastoji se u blagovremenom prskanju odgovarajućim fungicidima. Prskanje treba početi odmah čim se bolest pojavi, čak i prije, tj. kada za to nastanu uslovi (visoka vlaga i temperatura), naročito ako se radi o osjetljivoj sorti. Ukoliko se prskanje sprovodi kada je bolest poodmakla, rezultati su slabi ili nikakvi.

Prvi znakovi bolesti pojavljuju se na donjoj strani lista, a zatim i na cijeloj biljci. Napad je najčešće pred cvatnju. Na donjoj strani lista javlja se svijetlosiva prevlaka koja predstavlja sporonosne organe parazita. Ukoliko postoje povoljni uslovi za razvoj bolesti, tj. višak vlage u vazduhu, dugo zadržavanje rose, naleti ljetne kiše, visoka temperatura, dolazi do naglog širenja bolesti. Tada napadnut zasad krompira izgleda kao da je vatrom spaljen, pa otud i narodni naziv “plamenjača”.

Pojavom visokih temperatura, viših od 27 stepeni, posebno ako je smanjena vlaga, napad plamenjače jenjava. Plamenjača krompira prenosi se zaraženim gomoljom i zemljištem. Prenošenje zemljištem sprečava se primjenom odgovarajućeg plodoreda.

Ova bolest se suzbija preparatima na bazi famoksadona i cimoksanila.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Vrijeme je da zaštitite usjeve krompira od moljca, plamenjače i crne pjegavosti

Šta prouzrokuje TRULJENJE KROMPIRA i kako to SPRIJEČITI?

Zaštita krompira od korova, bolesti i štetočina u organskoj proizvodnji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI