Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img

Švedska muva na pšenici

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Švedska muva (mušica) Lat. Oscinella frit je insekt sjajno crne boje, veličine oko 2 mm, larva je cilindrična, bijelo žućkaste boje, sužena prema glavi.

Larva muve ima tri larvena stadijuma i u poslednjem može biti 3,5 mm dužine. Tokom godine ova štetočina razvija tri generacije, vrlo rijetko i četvrtu. U proljeće kada temperature dostignu oko 10 ° C, larve se pretvaraju u lutke. Pojava odrasle muve je krajem aprila i tokom maja mjeseca.

Odrasla muva polaže jaja u mlade biljke žita i trava, a ispilile larve oštećuju centralni list biljaka. Druga generacija se javlja tokom juna mjeseca, kada muva polaže jaja u pazuhu gornjih listova i u mlade klasove, a kada se ispile larve one oštećuju dijelove cvijeta i mlada zrna. U slučaju veće populacije, odnosno brojnosti ove štetočine, ona može da uništi i do 80% zrna ovsa ili ječma.

Treća generacija odraslih muva, javlja se krajem avgusta i u prvoj polovini septembra mjeseca, kada polaže jaja u mlade biljke ozimih žita. Ispilile larve se hrane centralnim listom i tokom jeseni i rano u proljeće. Ovakvo lišće se lako uočava na parcelama, u početku je žuto i uvijeno, a kasnije potpuno propada.

PROČITAJTE: Žitna pijavica LEMA – ZAŠTITA

Štetočina prezimljava u stadijumu odrasle larve u stabljikama ozimih žita. Sada ih možemo naći u mladim biljkama. Ova štetočina je široko rasprostranjena.

Kod nas se rijetko masovno javlja i poslednjih godina ne pričinjava značajnije štete. Osim na strnim žitima, pšenici, ječmu, raži i ovsu, može pričiniti štete i na kukuruzu. Tokom godine možemo ih uočiti i na samoniklim žitima kao i na korovskim travama. Za razvoj joj pogoduju godine sa visokom vlažnošću kao što je ova.

Ova štetočina može se suzbijati hemijskim putem primjenom insekticida u vrijeme masovne pojave imaga. Značajne rezultate daje uništavanje (zaoravanje) samoniklih biljaka kao i travnih korova tokom leta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI