Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPepino mozaik virus oštećuje sve dijelove paradajza

Pepino mozaik virus oštećuje sve dijelove paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pepino mozaik virus uzročnik Pepino mosaic virus (PepMV) – Ovaj virus je prvi put otkriven 1974. godine u Peruu, gdje je prouzrokovao virus biljke peipno (Solanum muricatum). 

Jačina simptoma ne biljkama paradajza zavisi od uslova sredine i sorte, međutim, štete su uvijek velike zbog formiranja plodova bez tržišne vrijednosti. PepMV ima uzak krug domaćina, uglavnom u okviru fam. Solonaceae.

Pepino mozaik virus – Simptomi

Zaražene biljke su često zakržljale i imaju svijetložutu boju i šiljast izgled. Takođe, oboljele biljke često imaju kržljav vrh, zbog čega izgled vršnog dijela biljke podsjeća na izgled koprive ili na oštećenja od hormonskih pesticida.

Na plodovima se ispoljavaju simptomi u vidu “mramoravosti plodova”, pri čemu zaraženi plodovi imaju neravnomjerno sazrijevanje.

Pročitajte: Cvjetovi paradajza se ne otvaraju – Glavni krivac je STOLBUR

Na stablu se mogu pojaviti smeđe pruge, koje mogu da prstenasto obuhvate stablo, kao i dršku cvasti, zbog čega ova pojava ometa razvoj cvjetova prourokujući njihovo odbacivanje.

Ipak, najizrazitiji simptomi na paradajzu se ispoljavaju na lišću zaraženih biljaka, pri čemu se na gornjim listovima mogu pojaviti tamne pjege, a na donjim listovima smeđe, nekrotične pjege. Takođe, na listovima se mogu ispoljiti i žute pjege.

Pročitajte: Lisni miner paradajza ugrožava čak 60% svjetske proizvodnje tog povrća

Često je za zaražene biljke karakteristična vretenavost lišća (šiljasto lišće, suženo lišće), klobučanje (mjehuravost) lisne površine i blago žućenje između nerava. Listovi zaraženih biljaka ne moraju uvijek da pokazuju simptome.

Ovaj virus se lako mehanički prenosi kontaktom zdravih i oboljenil biljaka, kontaminiranim oruđem, odjećom ili rukama.

Kao mogući izvor zaraze navode se: zaražene biljke, zaostali zaraženi biljni materijal iz prethodne proizvodnje, biljni sok na rukama, opremi, oruđu i odjeći, plodovi zaraženih biljaka, odnosno meso ploda oko sjemena i sjeme kontaminirano biljnim ostacima.

Suzbijanje

Kontrola oboljenja koje PepMV prouzrokuje je izuzetno teška, prije svega zbog visoke infektivnosti virusa i dugog perioda od zaraue do pojave simptoma. Najvažnija mjera je spriječiti unošenje virusa u zaštićeni prostor, a to znači početi proizvodnju paradajza zdravim sjemenom i rasadom.

Da bi se unošenje i širenje virusa u zaštićenom prostoru svelo na minimum, treba se pridržavati strogih pravila higijene u toku svih faza razvoja biljke kao i izvršiti kompletnu dezinfekciju objekata između dva usjeva.

Pročitajte: Siva pjegavost lista paradajza – Simptomi i suzbijanje

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI