Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSiva pjegavost lista paradajza - Simptomi i suzbijanje

Siva pjegavost lista paradajza – Simptomi i suzbijanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Siva pjegavost lista paradajza, uzročnik Septoria lycopersici Speg. – U pojedinim godinama povoljnim za njen razvoj ova bolest može prouzrokovati ekonomske štete pri proizvodnji paradajza.

Najčešći domaćin S. lyicopersici je paradajz, ali ovaj patogen napada i plavi patlidžan i krompir, kao i neke korovske biljke iz familije Solanaceae.

Simptomi

Paradajz je prema S. lyicopersici osjetljiv u svim fazama porasta i razvića, pa se simptomi mogu pojaviti i u toplim lejama i poslije rasađivanja biljaka na stalno mjesto. Na tek izniklim biljkama, na kotiledonima se pojavljuju male tamne pjege, pri čemu tako zaražene biljke najčešće uginu.

Pročitajte: Cvjetovi paradajza se ne otvaraju – Glavni krivac je STOLBUR

Poslije rasađivanja, biljke paradajza budu najčešće napadnute početkom formiranja prvih plodova, kada se simptomi najčešće pojavljuju na listovima, ali mogu nastati i na lisnim peteljkama, čašičnim listićima, stablu i plodovima paradajza. Početni simptomi na listovima se ispoljavaju u vidu sitnih (2-3 mm), žućkastomrkih vodenastih okruglih pjega, sa nešto tamnijim obodom.

Vremenom se na licu i naličju lista obrazuju mrke, okruglaste pjege okružene zonom tkiva mrke boje, čiji centralni dio postepeno dobija karakterističnu sivu boju, po čemu je bolest i dobila ime. Ponekad se u centru pjege jasno uočavaju crne tačkice koje predstavljaju piknide, reproduktivne tvorevine biljke.

Simptomi bolesti ispoljeni na listovima paradajza

Budući da gljiva luči toksine koji nepovoljno djeluju na hlorofil, napadnuti listovi žute, uvijaju se i suše, nakon čega opadaju.

Obično najprije otpadaju donji listovi pa se zaraza širi prema gornjim etažama biljke. Pri jakim napadima može gotovo čitava biljka ostati bez lišća, kada na njoj ostaju samo prisilno dozreli plodovi.

Na čašičnim listićima, peteljkama i stabljici paradjza pojavljuju se sitne udubljene nekrotične pjege sa sivim centralnim dijelom i tamnijim rubom.

U našim uslovima gljiva rijetko napada plodove, a ako se na njima pojave simptomi, oni se uočavaju na površini ploda u vidu udubljenih nekrotičnih pjega čiji je centralni dio sive boje.

Simptomi bolesti ispoljeni na plodu paradajza

Suzbijanje

Od agrotehničkih mjera preporučuju se primjena plodoreda, uništavanje biljnih ostataka i korovskih vrsta kao alternativnih domaćina ovog patogena, sjetva zdravog ili dezinfikovanog sjemena, kao i redovno provjetravanje objekata i izbjegavanje preguste sadnje paradjza da bi se umanjili povoljni uslovi za razvoj gljive.

Tretmane fungicidima treba sprovesti nakon pojave prvih simptoma i ponavljati u određenim vremenskim intervalima, pri čemu je važno naglasiti da većina fungicida koji se koriste za suzbijanje uzročnika plamenjače i crne pjegavosti paradajza djeluje i na uzročnike crne pegavosti lista.

Pročitajte: Riješite se VRŠNE TRULEŽI PARADAJZA upotrebom KALCIJUMA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI