Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoŠta je tačno PERGA i kako se pravilno koristi?

Šta je tačno PERGA i kako se pravilno koristi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi već znaju da je perga fermentisani cvjetni polen. Šta to tačno znači? To znači da pčela sakuplja polen, a potom ga vlaži svojim sokovima, izlučevinama i stavlja u saće. Zatim ga poklapa (konzervira) medom i voskom. Tada nastupa proces fermentacije, a perga dobija devet puta veću hranljivu vrijednost od polena. 

Treba sačekati najmanje tri nedjelje da bi se perga pokupila tj. izvukla iz saća. Sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenih raznim vitaminima, proteinima, enzimima, amino-kiselinama, prirodnim kvascima i ugljenim hidratima.

Pročitajte: Kako da koristite med i propolis protiv čira na želucu i gastritisa

Malo ko zna, a važno je pomenuti da do dvije trećine tog malog prostora u saću čini perga,a samo jednu trećinu med. Da bi se perga izbadila treba biti pažljiv, strpljiv i veoma koncentrisan. Ceo proces veoma je zahtjevan.

Izvlači se iz saća na početku glavne paše kada su njene zalihe najveće. Perga se vadi isključivo iz novih ramova tj. iz ramova u kojima nije bilo legla, a ceo proces vađenja obavlja se na različite načine.

Pročitajte: PERGA ILI PČELINJI HLJEB je sve što je potrebno za zdravlje organizma

Kako se uzima perga

Na tržištu najčešće možemo naći pergu u tri oblika: u onom sa saćem, što je nešto rjeđe, a zatim u granulama i u kombinaciji sa medom i ostalim pčelinjim proizvodima. Kako god da koristite pergu, dobra je.

Ipak, najbolje je da ujutru uzmete tri-četiri granule i polako ih otapate pod jezikom na prazan želudac. Takođe, ujutru možete uzeti kašičicu mješavine perge, mliječa, propolisa i polena. Pola sata nakon toga ništa ne treba stavljati u usta, čak ni vodu. Tako ona najbolje djeluje, tačnije, tako najbrže dolazi do krvotoka.

Zabluda je da treba uzimati duplu dozu kada je riječ o težim bolestima. Dupla doza nikome se ne preporučuje.

Pročitajte: Šta je matična mliječ i kako se sakuplja

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI