Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPatlidžan možete gajiti i u saksiji na balkonu

Patlidžan možete gajiti i u saksiji na balkonu

Patlidžan će uspjeti, osim u vrtu i u stakleniku, i na vašem balkonu, u saksiji ili drvenom sanduku.

Njegova popularnost je najveća u mediteranskim zemljama, budući da ovo povrće voli sunce, te je neizostavna namirnica na tanjuru.

Ono što je bitno znati jeste i da patlidžan ima malu kalorijsku vrijednost – samo 20 kcal na 100 g ploda.

Na šta morate pripaziti da biste dobili zdrave, velike i ukusne plodove?  Najvažniji uslovi za uzgoj su – sunce i toplina, a zatim zalivanje odnosno dovoljno vlage i po tome je vrlo sličan paprici.

Pročitajte: Pravilna prihrana plavog patlidžana – Spriječite opadanje cvjetova

Uzgajate ga iz pikiranih presadnica i to nakon što prestanu mrazevi. Zasadite presadnice u redove razmaka 70 cm, s tim da u redu jedna od druge budu udaljene oko 40 cm. Bilo bi najbolje da ste u jamice stavili i stajsko đubrivo kao prvi sloj, a kasnije možete dodavati mineralno gnojivo. Nakon što ih zasadite u jamice i zatrpate zemljom, zalijte ih s najmanje 1 l vode.

Nemojte žuriti s prvim okopavanjem – učinite to tek tri do četiri tjedna nakon sadnje i nemojte ga saditi stalno na istom mjestu jer će dati slabiji urod. Sadite ga na zemlji na kojoj su pretkulture bile rotkva, salata ili mladi luk, a izbjegavajte mjesta gdje ste uzgajali paradajz ili krompir. Tokom uzgoja bilo bi dobro orezivati i prikraćivati vrhove listova biljke. Vrhove kratite kada patlidžan razvije pet do šest plodova. Grane koje ne donose cvijet odstranite.

Pročitajte: Tehnika gajenja plavog patlidžana

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...