Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPatlidžan možete gajiti i u saksiji na balkonu

Patlidžan možete gajiti i u saksiji na balkonu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Patlidžan će uspjeti, osim u vrtu i u stakleniku, i na vašem balkonu, u saksiji ili drvenom sanduku.

Njegova popularnost je najveća u mediteranskim zemljama, budući da ovo povrće voli sunce, te je neizostavna namirnica na tanjuru.

Ono što je bitno znati jeste i da patlidžan ima malu kalorijsku vrijednost – samo 20 kcal na 100 g ploda.

Na šta morate pripaziti da biste dobili zdrave, velike i ukusne plodove?  Najvažniji uslovi za uzgoj su – sunce i toplina, a zatim zalivanje odnosno dovoljno vlage i po tome je vrlo sličan paprici.

Pročitajte: Pravilna prihrana plavog patlidžana – Spriječite opadanje cvjetova

Uzgajate ga iz pikiranih presadnica i to nakon što prestanu mrazevi. Zasadite presadnice u redove razmaka 70 cm, s tim da u redu jedna od druge budu udaljene oko 40 cm. Bilo bi najbolje da ste u jamice stavili i stajsko đubrivo kao prvi sloj, a kasnije možete dodavati mineralno gnojivo. Nakon što ih zasadite u jamice i zatrpate zemljom, zalijte ih s najmanje 1 l vode.

Nemojte žuriti s prvim okopavanjem – učinite to tek tri do četiri tjedna nakon sadnje i nemojte ga saditi stalno na istom mjestu jer će dati slabiji urod. Sadite ga na zemlji na kojoj su pretkulture bile rotkva, salata ili mladi luk, a izbjegavajte mjesta gdje ste uzgajali paradajz ili krompir. Tokom uzgoja bilo bi dobro orezivati i prikraćivati vrhove listova biljke. Vrhove kratite kada patlidžan razvije pet do šest plodova. Grane koje ne donose cvijet odstranite.

Pročitajte: Tehnika gajenja plavog patlidžana

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI