Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPravilna prihrana plavog patlidžana - Spriječite opadanje cvjetova

Pravilna prihrana plavog patlidžana – Spriječite opadanje cvjetova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plavi patlidžan (Solanum melongena L.) je toploljubiva biljka. U našim uslovima gaji se kao jednogodišnja biljka, dok je u južnim predijelima višegodišnja biljka koja se svake godine podmlađuje.

Prihranjivanje plavog patlidžana

Plavi patlidžan je biljka duge vegetacije sa povećanim potrebama za NPK hranivima. Zbog njigovog nedostatka, a posebno fosfora i kalijuma, dolazi do masovnog opadanja cvjetova.

Zato se u toku vegetacije, u razmacima od 20 do 25 dana, prihranjuje sa 20-30 g NPK đubriva na m², uz 1-2 folijarna prihranjivanja kompleksnim mineralnim đubrivima (fertikare, vuksal 0,2%). Folijarno prihranjivanje je posebno važno u fazi pojave pupoljaka i cvjetanju.

Zalivanje plavog patlidžana

Svake sedmice je potrebno obaviti zalivanje sa 20 do 30 l na m² površine. Zavisno od vremenskih prilika, obavlja se jednom, dva ili tri puta sedmično, a količina vode zavisi od temperature. Najbolje je obilno zalivati kako bi voda došla u dublje slojeve zemljišta što omogućava bolje razvijanje korijena i snabdijevanje biljke vodom.

Oprašivanje

Opadanje cvjetova može biti izazvano i zbog lošeg oprašivanja. Čak i kada je biljka dobro cvjetala usljed velike vlažnosti vazduha polen ostaje slijepljen pa ne dolazi do oprašivanja i oplodnje.

Po ugledu na ručno oprašivanje paradajza četkicom za slikanje o kome je bilo riječi u prethodnim tekstovima i kod plavog patlidžana možemo korisiti taj metod tako što četkicom pokupimo polen i prenesemo ga na tučak cvijeta.

Pročitajte: Ručno oprašivanje paradajza: Da svaki cvijet postane plod!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI