Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTehnika gajenja plavog patlidžana

Tehnika gajenja plavog patlidžana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plavi patlidžan se gaji pretežno kao rana ili srednje rana poljska kultura i to uglavnom preko rasada.

Tehnika proizvodnje rasada je istovetna kao kod paprike i paradajza. Za ranu poljsku proizvodnju sjetva se obavlja polovinom februara. Sije se 1-2 g sjemena po 1 m² tople leje. Naročito je važno da se u lejama održava umjerena vlažnost zemljišta uz nešto jače provjetravanje. Mlade biljke ne podnose noćne padove temperature ispod 5-6 ºC, pa je zbog toga neophodno leju dobro zaštiti. Rasad se pikira sredinom marta, kad biljka dobije 2 stalna lista, u nove tople leje. Najbolji rasad se dobija pikiranjem u saksije. Rasad plavog patlidžana ne podnosi “zasušivanje” koje se obično primjenjuje kod rasada drugih vrsta u cilju zadržavanja rasta.

Plavi patlidžan se rasađuje polovinom maja, kad dobro otopli. Za kasniju proizvodnju ove kulture sjetva se obavlja krajem marta u mlakoj leji. U tom slučaju rasad se ne pikira i zato treba ostvariti rjeđu sjetvu (3-4 g normalno klijavog sjemena na 1 m²).

Za usjev plavog patlidžana treba odabrati ravne terene sa slabim nagibom prema jugu, zaklonjene od vjetrova. Obrada zemljišta počinje u jesen dubokim oranjem, kada se rasuturi i zaore stajnjak (20-40 t/ha) i 2/3 fosfora i kalijuma. U proljeće kada se obavlja površinska obrada zemljišta se unose 1/3 fosfora i kalijuma, kao i 1/2 azota.

Pred rasađivanje, markerom se obilježe redovi ili se formiraju brazde koje će kasnije služiti za navodnjavanje. Biljke se sade na razmak 70 cm između redova i 40 cm u redu. Za veći rasad potrebno je kopati jamice, dok se za rasad umjerene bujnosti praktikuje sadnja sadilicom. Na velikim površinama može se uspješno primijeniti rasađivanje mašinskim putem.

ZALIVANJE

Rasađene biljke bi trebalo odmah zaliti. Primanje biljaka je dosta sporo i za to vrijeme ne bi trebalo obavljati druge poslove osim podsađivanja praznih mjesta. Posle toga usjev se prema potrebi okopava i navodnjava. U prosječnim uslovima potrebo je 5-6 prašenja i isti broj zalivanja.

PRIHRANJIVANJE

U toku vegetacije potrebno je 3-4 puta prihraniti usjev. Prvo prihranjivanje izvodi se poslije rasađivanja, drugo pri prvom okopavanju, treće u vrijeme masovnog cvjetanja i četvrto prije druge berbe, uvijek sa po 200 kg/ha KAN-a.

BERBA

Berba se obavlja kada plodovi dostignu tipično sortno obilježje – oblik, veličinu, boju i sjaj. Prvi plodovi iz ranih usjeva stižu u prvoj polovini jula. Berba se vrši presjecanjem drške oštrim nožem. Plodonošenje traje do prvih jesenjih mrazeva.

Prinosi znatno variraju u zavisnosti od sorte, klimatskih uslova i primjenjene agrotehnike. Dobro odgajeni uslovi daju prinos 30-50 t/ha.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Bijeli patlidžan – Osim po boji razlikuje se i po još nekim bitnim osobinama!

Patlidžan – Uzgoj i njega

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI