Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOD URME DO PALME- Kako da odgajite lijepe biljke iz sjemenki urme

OD URME DO PALME- Kako da odgajite lijepe biljke iz sjemenki urme

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mlade biljke iz sjemenki urme daće fenomenalan tropski izgled vašoj terasi.

Kada koštice urme potopite u vodu, poslije otprilike mjesec dana pustiće korijen (bijeli, mali). To je palma koja se lako uzgaja kao sobna biljka u našim uslovima.

Iz sjemenki se mogu dobiti mlade biljčice, koje sporo rastu prve dvije-tri godine, ali zato poslije daju fenomenalan tropski izgled našim dvorištima i terasama preko ljeta, kao i prostorijama gdje se drže zimi. Nisu zahtevne biljke, preko ljeta vole direktno sunce i traže mnogo vode, a u toku zime mogu biti u nezagrejanim prostorijama gdje temperatura ne ide mnogo u minus.

Mlade biljke su osjetljivije na niske temperature od odraslih, koje izdrže i temperaturu od – 4°C. Preporučljivo je svaku sjemenku posjejati u posebnu posudu, može i saksija ili čaša od jogurta, s korijenom okrenutim nadole, pazeći da ga ne oštetite. Zemlja u kojoj treba da bude je mješavina pjeska i obične zemlje ili zemlja za kaktuse.

Mlade palmice su veoma osjetljive na presađivanje i ako im se korijen i najmanje ošteti – biljčice propadaju. Korijenov sistem je kod palmi vrlo veliki i bukvalno ispunjava cijelu saksiju, pa se siju u manje posude, a presađuju postepeno povećavajući saksije, jer ako se mlada palmica posadi u veliku saksiju, nadzemni dio će mirovati, a razvijaće se samo korijen. Iznose se u martu čim prođe opasnost od mraza i napolju budu do prvih mrazeva. Naravno, potrebno im je što više sunca i toplote.

Dok je sunčano i toplo, treba im što više vode, a kada dođe jesen, treba ih unijeti negdje gdje ne mrzne. Preko zime se zalivaju pomalo, tek da im se ne rasuši zemlja (jednom u 15-20 dana). Kada primjetite da palma „izlazi” iz saksije, tada je vrijeme za presađivanje – korijen je ispunio kontejner. U stvari, najbolje je presaditi je u proljeće. Vodite računa o tome da nije na promaji jer je veoma osjetljiva kao mala palma i nemojte da pretjerujete u zalivanju!

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

PROČITAJTE:

Sobno cvijeće zimi – Poštujte ove savjete i biljke će vam biti zdrave!

Trik sa kockicom leda koji će spasiti vaše biljke!

Uništava viruse, čisti vazduh, tera negativnu energiju: Ovu biljku mora da ima svaki dom!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI