Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSvileno drvo - Kako da gajite omiljenu vrtnu biljku svakog baštovana

Svileno drvo – Kako da gajite omiljenu vrtnu biljku svakog baštovana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svileno drvo – Mediteransko rastinje je oduvjek bilo omiljeno kod većine ljubitelja vrtnih biljaka. Posebno lijepe, uvjek atraktivno cvjetne i nesvakidašnje. Donijete izdaleka, i tako brižno njegovane da bi svojom ljepotom to višestruko uzvratile ove ljepotice sa juga.

Porijeklo svilenog drveta – albicije

Porijeklom je iz toplijih krajeva Afrike i Azije. Spada u vrste akacija i mimoza. Za razliku od njene poznate mediteranske rođake, žute mimoze, albicija bez problema prezimljava u našim kontinentalnim krajevima. Dosta je rasprostranjena kao gajeno drvo na primorju i Mediteranu. Decenijama se gaji kao specijalitet kolekcionara i poznavalaca dekorativnih vrsta u kontinentalnim dijelovima Evrope. Zbog prilagođenosti na naše hladnije uslove postala je česta u vrtovima i na javnim površinama.

Svileno drvo ili albicija – dekorativna biljka

 • Dekorativnost ove ljepotice je višestruka:
 1. Albicija je niže drvo, po pravilu visoko 4-6 metara, ali može narasti i do 15 metara visine.
 2. Krošnja je rijetka, oblika kišobrana.
 3. Grane su glatke, zeleno-sive, duge, prave i razgranate pri vrhovima.
 4. Stablo je elegantno tanko, rijetko kada više od 2 m, zbog primarnog grananja. Kora na stablu je glatka, svijetlosmeđa, tanka i sitno ispucala.
 5. Listovi su duplo perasti, dugi po 30cm sa perima duž obe strane koja na sebi nose na stotine sitnih listova, ne većih od 1 cm. Nježni su, zelenkasto-plave boje.
 6. Cvjetovi su crveno-rozikaste glavice, velike svega 5 do 8 cm, smještene u cvasti na vrhovima grana. Cvijet je skup preraslih prašnika koji se smjenjuju tokom perioda cvjetanja. Odatle trajnost cvjetova, koja može biti i tokom 2 ljetnja mjeseca.

Gajenje svilenog drveta

 • Gajenje svilenog drveta nije neka nauka. Ako se odlučite da u svom vrtu imate ovako nešto, svakako da treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih aspekata:
  1. Svjetlost je presudna, pa s toga predvidite joj mjesto sa dosta sunca, po mogućnosti da bude postavljena kao samostalno stablo, što i zaslužuje.
  2. Zemljište je potrebno pripremiti tako što bi prilikom sadnje dodali dovoljnu količinu humusa i nešto malo praškastog kreča i sporotopivog mineralnog đubriva. To će pomoći da se biljka bolje ukorijeni, da započne kvalitetniji rast i razvoj.
  3. Tokom prve godine mladu biljku treba tokom zime zaštiti. Tokom ljeta biljku treba redovno zalivati, dok kasnije afrička ljepotica neće imati potrebu za dodatnim zalivanjem.
  4. Orezivanje je samo po potrebi, u toku zime, i to pojedinih grana da bi se postigla forma samog drveta i oblik kišobrana ili nekog drugog željenog oblika.
  5. Nema opasnosti od značajnih biljnih oboljenja ili napada nekih insekata, pa je s toga veoma zahvalna. Omiljena je kod pčela i drugih insekata koji posjećuju cvjetove.

Razmnožavanje svilenog drveta

Razmnožavanje albicije se može obaviti sjemenom. Biljka svake godine obilno urodi mahunama, sa puno sjemena. Sjeme je braon boje, svega pola centimetra veliko. Potrebno ga je ostaviti u hladnoj vodi nekoliko dana, a zatim u novembru zasijati napolju u povećoj posudi sa pijeskom. Tada će klijati svega jedan dio biljaka. U proljeće sjeme se može pripremiti tako što se grickalicom može odsijeći samo dio sjemenke, te takvo sjeme klija već nakon desetak dana.

Napomena: može se gajiti i na balkonu u posudi, a postoji i sorta albicije bordo listova.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

MAGNOLIJA – Drvo raskošnog cvijeta koje će vašem dvorištu dati kraljevski izgled

ŽABUTIKABA – DRVO BRAZILSKE ŠLJIVE

7 MOĆNIH STABALA ŠTITI KUĆU I PORODICU: Koje drvo treba što prije zasaditi u dvorištu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI