Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNjega graška od nicanja do berbe

Njega graška od nicanja do berbe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Grašak (lat. Pisum sativum) je jednogodišnja biljka koja pripada porodici mahunarki (lat. Fabaceae). 

Uzgoj graška

Grašak nije teško uzgajati jer je vrlo otporan na gotovo sve spoljašnje uslove, jedino je važno brinuti o tome da dobija dovoljno vode ili kiše. Može se saditi uz gotovo sve druge biljne kulture pa ga je lako uklopiti u baštu.

Slaganje kultura

Korijen graška ima sposobnost sprovođenja mikorize pa nakon njega tlo biva obogaćeno azotom, stoga je on dobra pretkultura za gotovo sve povrtne kulture. Zbog nakupljanja štetnika u tlu koji su specifični za pojedinu biljku, nije dobra pretkultura drugim mahunarkama i ne preporučuje ga se saditi u tlo u kojem su bile zasađene mahunarke. Na isto se mjesto može saditi četiri godine nakon što su na njemu bile zasađene mahunarke.

Najbolje pretkulture grašku su paradajz, paprika, žitarice poput zobi, pšenice i raži te krmne kulture poput kukuruza. Jedino na što treba paziti je da se ne sadi uz visoke biljke, na primjer uz stablašice, koje bi spriječile dopiranje sunčeve svjetlosti do njega jer grašak zahtijeva veliku količinu svjetlosti za rast i razvoj.

Zalivanje

Grašak ima velike potrebe za vodom, stoga ga je potrebno redovno zalivati. Ukoliko nema padavina, potrebno ga je obilno zaliti barem svaki drugi dan, a u periodu cvatnje i formiranja plodova, preporučuje se i svakodnevno zalivanje. Osim zalivanja, opskrba vodom može se osigurati i navodnjavanjem. Ako se grašak uzgaja na pjeskovitom tlu, preporuka je navodnjavati ga 2-3 puta. Najbolje je navodnjavati ga ravnomjerno sa 60 do 70% vodnog kapaciteta. Pravilno navodnjavanje različito je za svaku vrstu tla i trenutnu vlažnost tla, stoga je tokom uzgoja potrebno redovno provjeravati vlažnost tla pomoću mjerača vlažnosti u tlu. Najbolje je koristiti tehniku navodnjavanja kišenjem kod koje cijevi prenose vodu preko cijelog zemljišta i pomoću raspršivača raspršuju vodu ravnomjerno po cijelom zemljištu, baš kao što ona biva raspršena prirodnom kišom.

Razmnožavanje

Grašak se ne može razmnožavati vegetativnim organima, dakle razmnožava se isključivo sadnjom sjemena. Cvjetovi graška su samooprašujući jer se na istom cvijetu nalazi tučak i 10 prašnika.

Održavanje i njega

Zbog njegove velike otpornosti na okolne činioce, grašak je lako njegovati. Ne zahtijeva ni puno prihrane niti ga je potrebno orezivati. Važno je samo brinuti o tome da zemlja uvijek bude rahla i lagana.

Održavanje zasada

Kad biljka razvije tri ili četiri listića, potrebno ju je plitko okopati. Važno je čistiti tlo od korova i često ga rahliti kako bi korijen mogao sprovoditi mikorizu. Visoke sorte je potrebno nagrtati kad dosegnu visinu od 15 do 20 cm.

Izvor: vrtlarica.hr

PROČITAJTE:

ŽIŽAK – Štetočina koja uništava GRAŠAK, kako je spriječiti?

Grašak – Bolesti i načini zaštite biljaka, pripremite se na vrijeme

Zaštitite mladi grašak od puževa uz pomoć peršuna

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI