Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZaštitite mladi grašak od puževa uz pomoć peršuna

Zaštitite mladi grašak od puževa uz pomoć peršuna

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kraj januara je idealno vrijeme kada se prave planovi i proračuni, i odlučuje koje ćemo kulture i na kojim površinama gajiti naredne sezone. Kao što na vrijeme planiramo odabir kultura i sjetvene površine, tako isto na vrijeme moramo razmišljati i o štetočinama koje se mogu pojaviti i koje mogu umanjiti naše prinose.

Jedna od prvih kultura u svakoj sezoni jeste grašak. Proljećna sjetva graška počinje već polovinom februara, a možda najveći problem poljoprivrednika u proizvodnji graška jeste pojava puževa. Puževi naročito vole mladi grašak, pa se može dogoditi da nekada unište i čitav zasad.

Postoji više načina kako da puževe držite dalje od vaše bašte. Jedan od načina da se zaštitite od puževa jeste i da u blizini graška posijete peršun.

Peršun je mala zelena biljka koja ne zahteva mnogo prostora, pa ga svake sezone možete posijati po obodu bašte. Na ovaj način stvorićete jednu zelenu borduru koja će djelovati kao zaštita povrću koje imate u bašti.

Gajenje peršuna na njivi i u plasteniku ima višestruke koristi. Naime, peršun štiti biljke od insekata ili štetočina. Ovo je naročito važno za mladi grašak.

U rano proljeće mladi grašak posebno mogu oštetiti puževi golaći. Za vrlo kratko vrijeme puževi mogu uništiti čitav zasad graška. Ipak, ono što puževi golaći ne podnose jesu arome peršuna. Iz tog razloga bordura od peršuna po obodima djela bašte na kojem gajite grašak, smanjiće potencijalnu opasnost od ovih štetočina.

Pored toga, imaćete peršun tokom čitave godine. Peršun jako dobro podnosi niske temperature, pa će već u aprilu istjerati drške na kojima će se kasnije stvoriti cvjetovi sa sjemenom. Sjeme možete sačuvati pa posijati naredne sezone, a ukoliko ga ne pokupite ono će se samo rasijati. Na ovaj način zaštitna zelena bordura od peršuna i sljedeće godine čuvaće vašu baštu od insekata i puževa.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Grašak – Bolesti i načini zaštite biljaka, pripremite se na vrijeme

Savjeti za uzgoj karfiola

Virusi u povrtarskoj proizvodnji nanose veliku štetu – Kako da ih spriječite

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI