Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Sve o prkosu i njegovom gajenju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prkos (Lat. Portulaca grandiglora) je jednogodišnja biljna vrsta, porijeklom iz Argentine i Brazila. U hortikulturi se koristi za ozelenjavanje kamenjara, žardinjera, posuda, balkonskih sandučića, posebno onih orijentisanih na južnu i jugozapadnu stanu. Izuzetno dobro izdržavaju jako sunce i sušu. 

Stablo je poleglo, mesnato, zadebljalo, zelene do purpurne boje, pokriveno sitnim listovima. Cvjetovi su pojedinačni, jednostavni ili dupli, prečnika 3-5 cm, raznobojni. često nijansirani. Cvjeta obilno od juna do mrazeva. Cvjetovi ove biljne vrste otvaraju se samo pri sunčanom vremenu.

Proizvodi se sjetvom sjemena u zaštićenom prostoru (plasteniku) tokom marta i aprila gdje na temperaturi od 18ºC niče za 7-14 dana. Sjetva može da bude direkna u saksije prečnika 6-7 cm ili u sjetvene sandučiće. Prkos je osjetljiv na presađivanje. Dalja temperatura proizvodnje je 12-15ºC, a cijeli proizvodni ciklus traje 8 nedjelja.

Potrebno je da prkosu obezbjedite dobru drenažu. Ukoliko ih sadite u saksije na samo dno stavite malu količinu pijeska. Zalivanje prkosa je rijetko, eventualno preko ljeta za vrijeme velikih vrućina.

Ova biljka se i sama razmnožava. U vrtu gdje padne sjeme, koje može da preživi zimske uslove, prkos će nići i sljedeće godine samo malo kasnije, tek u maju. Ako neko želi da iskorijeni ove biljke nastaje mali problem, jer jako osipaju sjeme, i potrebno je nekoliko godina da se iskorijene do kraja.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

LOBELIJA – Cvjetići veselih boja ukrašavaće vaše balkone sve do mrazeva

Amarilis u maju presadite u baštu

Margareta – Sadnja, uzgoj, ljekovita svojstva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI