Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNepravedno zapostavljene sorte mahunarki

Nepravedno zapostavljene sorte mahunarki

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Malo rasprostranjene sorte mahunarki koje obrađujemo u ovom tekstu su: vigna, mnogocvjetni pasulj, patuljasti pasulj, mungo pasulj i lima pasulj.

Vigna

Vigna (šparglasta vignja Vigna sinensis var. sesquipedalis). Period vegetacije traje 75-140 dana, otporna je prema suši, bolestima i štetočinama. Sjeme je bijele, žute, mrke i crne boje. Koristi se kao pasulj (zrno) ali i kao boranija (mahuna) posebno sorte sa mahunama dužine do 10 cm, sa visokim stablom zbog čega se gaji uz potporu. Bogatstvo cvjetova ružičaste ili ljubičaste boje čini ovaj tip vigne i ukrasom u bašti. Sije se krajem aprila i početkom maja u redove (žbunaste sorte) 50×5-10 cm, ili u kućice 50×50 cm sa 5-6 zrna (20-60 g na 10 m2). Mahune se beru sasvim mlade u toku ljeta, a sjeme sazrijeva u avgustu.

Pročitajte: VIGNA ili KRAVLJI GRAŠAK – Daje visoke prinose ima skromne zahtjeve

Mnogocvjetni pasulj

Mnogocvjetni pasulj (Phaseolus coccinens) otporniji je na niže temperature (do -7°C) od pasulja, ali voli sunčane položaje. Za ishranu se koriste mlade mahune i zrna, a zbog lijepog cvijeta (crveni ili dvobojni) koristi se i kao ukrasna biljka. Sije se u kućice (60×40 cm). Sadi se u krug (4-5 zrna) oko unakrst postavljenih potpronih kolača, ili se sije uz sjeverni ili južni zid bašte i služi kao ograda. Mahune se ubiru za 60-70 dana od nicanja i to dva puta nedjeljno kada su mlade. Ostvaruje se prinos oko 3 kg/ m2.

Patuljasti pasulj

Patuljasti pasulj (Phaseolus vulgaris var. nanus) obrazuje kratko i snazno grmoliko stablo. Zahtijeva iste uslove kao i pasulj. Sjetva je od maja do jula (40×8-10 cm), a mahune se beru svaka tri dana, inače postaju tvrde i neukusne.

Mungo pasulj

Mungo pasulj (Phaseolus mungo) gaji se i zbog proizvodnje ponika. Pred sjetvu, sjeme se drži u vodi da nabubri (1-2 dana), a zatim se rasproste na vlažnu hartiju ill tkaninu koja se vlaži dva do tri puta dnevno. Naklijavanje se odvija na oko 20°C i za 7-8 dana ponik dostiže dužinu od oko 5 cm.

Lima pasulj

Lima pasulj (Phaseolus lunatus) obrazuje visoko ili nisko stable, i daje sitno ili krupno zrno koje se koristi u ishrani. Osjetljiviji je na niske temperature od pasulja i za optimalni rast neophodna je temperatura od oko 25°C. Sije se u kućice (3-5 sjemenki) sa razmakom između redova 100 cm i između biljaka u redu 60 cm. Bere se kad su zrna, blijedozelene boje, dostigla veličinu tipičnu za sortu (za 70-90 dana od sjetve).

Pročitajte: Lima pasulj – Grašak, boranija, pasulj sve u jednoj sorti

Prof. dr Branka Lazić “Povrtnjak – bašta zelena cele godine”

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI