Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoŽuti zvjezdan sijati sam ili u smješi s travama

Žuti zvjezdan sijati sam ili u smješi s travama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žuti zvjezdan – Najbolje je sjetvu obaviti krajem ljeta, od avgusta do polovine septembra.

Zemljište za sjetvu žutog zvjezdana mora biti idealno pripremljeno, jer je sjeme sitno, sa slabom energijom klijanja.

Sije se u proljeće – tokom marta ili aprila, ili krajem ljeta, od avgusta do polovine septembra. Najbolje je sjetvu obaviti do polovine septembra, jer pri kasnoj sjetvi može doći do izmrzavanja, usljed nedovoljno razvijenih biljaka. Smatra se da proljećna sjetva daje veće prinose krme u odnosu na jesenju sjetvu. Slegnuto zemljište tokom zime omogućava brže i ravnomjernije klijanje usjeva.

Pročitajte: Štetni insekti uskladištenih strnih žita i mjere suzbijanja

Prije sjetve sjeme treba pripremiti (obavezno uraditi skarifikaciju), nakon čega voda lako prodire unutra i izaziva klijanje. Takođe, prije sjetve poželjno je obaviti inokulaciju sjemena bakterijom (Rizobium lupini), koja je specifična za žuti zvjezdan. Na ovaj način se obezbjeđuje znatna količina fiksiranog azota za ishranu biljaka.

Sije se uskoredno, na rastojanje 10-15 cm između redova i dubinu oko 2 cm. Količina sjemena za sjetvu je 10-15 kg/ha za čist usjev.

Žuti zvjezdan se može sijati u smješi sa travama – ježevica, ljulj, mačji rep, livadski vijuk, livadarka, bezosni vlasen, u kojima je zastupljen 30–70%. Nakon sjetve, posijanu površinu treba podrljati.

U sortimentu su zastupljene domaće sorte “bokor”, “šumadija” i “zora”, a od stranih poljska sorta “diana”.

Pročitajte: Ratarski usjevi koje možemo koristiti u proizvodnji biomase

Pojava korova u žutom zvjezdanu doprinosi opadanju prinosa i kvaliteta krme. Tokom vegetacije, korov se u usjevu žutog zvjezdana uništava hemijskim preparatima po preporuci stručnjaka. U odnosu na lucerku, žuti zvjezdan je otporniji na većinu štetočina.

Dipl. inž. Srđan Vidanović, PSSS “Pirot”

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI