Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMeđuredna obrada usjeva krompira

Međuredna obrada usjeva krompira

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Međuredna obrada usjeva krompira – Nakon provedene sadnje krompira, zaštite od korova i štetočina u zemljištu, uz uslov da su mašine dobro radile i da je zemljište dobre strukture i dobrih fizikalnih osobina, drugog posla izuzev zaštite protiv bolesti i štetočina do iskopavanja ne bi trebalo biti.

Međutim, takva mjesta nalazimo vrlo rijetko, posebno u društvenom sektoru proizvodnje brdsko-planinskog područja. Razlozi tome mogu biti mnogobrojni.  Opšte siromaštvo zemljišta hranivima, nepravilno đubrenje stajskim đubrivom i neodgovarajući plodored, doveli su do degradacije zemljišta. Ovakvo zemljište prilikom sadnje lako se ugazi, pa ubrzo poslije nicanja izgubi vlagu, nastanu pukotine koje dalje uvećavaju gubitak vlage.

Pročitajte: Krompirova zlatica uništava usjeve KROMPIRA – Uništite je na EKO način!

Da bi se prekunuo kapilaritet, kao neophodna se nameće mjera međuredne obrade kultivatorom. Ujedno se prekidom kapilariteta provodi razrahljivanje tla. Ako su uslovi vlažnosti bar donekle povoljni, ova se mjera provodi samo ogrtanjem.

U suvljim uslovima ogrtanje ide teško, nastaju velike štete na krompiru. Istina, na ravnim, nešto mekšim površinama i tamo gdje je sadnja izvšena na razmaku red od reda 70 cm, a krompir prilikom sadnje pliće zagrnut, može se sa uspjehom provesti kultiviranje-okopavanje kombinovanom mašinom.

Ručno okopavanje kao mjera suzbijanja korova u našim područjima još uvijek je gotovo jedini način, posebno zu individualnoj proizvodnji krompira. Ukoliko se ne izvrši tretiranje korova herbicidima proizvođači krompira moraće izvrštiti klasično okopavanje.

Pročitajte: Plamenjača krompira je najopasnija bolest ove biljke – Na vrijeme se spremite za zaštitu i sačuvajte prinos

Ogratnje krompira

Najbolji način je da se između redova prođe zaprežnim ili traktorskim kultivatorom. Unutar reda korov se mora odstraniti motikom. Na ovaj način se znatno smanji upotreba ljudskog rada. Okopavanje treba početi čim se ukažu redovi izniklog krompira. Svako zakašnjenje ima za posljedicu povećani rad, a efekti su slabi.

Ukoliko se radi o parceli zasađenoj u išpartane, a poslije zadrljane redove, te ako je ova parcela tretirana protiv korova, mjera okopavanja u ovom slučaju otpada zbog boljeg i efikasnijeg djelovanja herbicida. Na takvim površinama se jedino provodi ogrtanje.

Ogrtanje se provodi zaprežnim ili traktorskim ogrtačem, pri čemu treba paziti da je dubina ogrtanja dovoljna i da može efikasno štititi krtole od sunca. Razumljivo je da ogrtanje mora biti dobro provedeno i u zasadima koji nisu tretirani protiv korova.

Pročitajte: Pravilno uvođenje plodoreda u proizvodnju krompira – Obavezna mjera za postizanje stabilnih prinosa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI