Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTehnika gajenja kukurza šećerca

Tehnika gajenja kukurza šećerca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kukuruz šećerac se gaji slično običnom kukuruzu. Zemljište se đubri stajnjakom, 20 – 40 t/ha, u jesen, prije dubokog oranja, kada se unosi i NPK 10:20:20, 400-500 kg/ha.

Osnovno đubrivo se podešava tako da odnos hraniva bude 1:2:2 s tim što će se azot kasnije dodavati kroz prihranjivanje. Prihranjuje se 1-2 puta, sa po 150-200 kg KAN-a ili UREJE. Prvo prihranjivanje se izvodi kada biljke odrastu 10-15 cm u visinu, a drugo kada odrastu oko pola metra. Đubriva se unose u zemljište malo dalje od korijenovog vrata. Najbolje je da se rasture po cijeloj međurednoj površini i onda pomiješaju sa površinskim slojem okopavanjem ili kultiviranjem.

Sjetva se obavlja od polovine aprila do polovine jula postrno ili kao drugi usjev. Sukcesivne sjetve treba da omoguće što duži period berbe svježih klipova. Obavljaju se svakih 15 dana. Sljedeća se obavlja kada prethodni rod nikne. Za jedan ha potrebno je 12-15 kg sjemena, što zavisi od krupnoće sjemena, željene gustine, vremena sjetve i klijavosti sjemena. Apsolutna masa sjemena varira 150-230 gr. Sjeme čuva klijavost 5-6 godina. Sije se u redove, najčešće 75×25 cm ili 70×20 cm.

Pročitajte: Savjeti za uspješno gajenje pasulja u združenom usjevu sa kukuruzom

Rani hibridi se siju gušće, a kasni rjeđe. Dubina sjetve varira 4-6 cm u malim baštama i vrtovima obavezno se sije u nekoliko redova, kako bi se obezbijedila dobra oplodnja i ispoljenost klipova.

Da bi se nicanje odvijalo brzo i ujednačeno, priprema zemljišta treba da bude što bolja.

Šećerac u rijetkim usjevima bolje podnosi sušu, daje veći prinos po biljci i često bokori.

Ranije se smatralo da zaperke obavezno treba uklanjati. Međutim, ogledi su pokazali da zakidanje zaperaka ne doprinosi povećanju prinosa, niti ranijem stasavanju, niti se dobija vieći klip, pa se ova mjera više ne praktikuje.

Prije sjetve obavezna je zaštita usjeva od bolesti, štetočina i korova. Sjeme dezinfikovati nekim insektofungicidom. Istovremeno sa sjetvom u zemljište unijeti insekticid za suzbijanje žičnjaka i podgrizajućih sovica.

Za suzbijanje korova u usjevu kukurza šećerca koristi se isti herbicidi kao i kod njivskog kukuruza.

Što se berbe tiče veoma je važno da se klip ubere pravovremeno. Ne treba zakasniti ni jedan dan. Klip koji još nije stasao poznaje se po nedovljno naraslim zrnima i vodnjikavom soku u njemu. U mliječnoj zrelosti zrna najedraju i puna su mliječnog soka i šećera koji brzo, nastupanjem voštane zrelosti prelazi u skorb. Klip se mora brati u fazi mliječne zrelosti. Sadržaj šećera je najveći izjutra oko 10 sati te tada treba obaviti berbu.

Pročitajte: Na šta obratiti pažnju prilikom izbora hibrida kukuruza?

U ubranom klipu nastavlja se proces preobraćanja šećera u skorb i raj proces je utoliko brži ukoliko je temperatura viša. Zbog toga se ubrani klipovi moraju odma konzervisati ili upotrijebiti.

Dobro odgajan usjev kukuruza šećerca daje prinos 8-20 t/ha klipa ili 20-25 t/ha zelene mase za ishranu stoke.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI