Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaBiljka koja je efikasna koliko i pesticidi

Biljka koja je efikasna koliko i pesticidi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako jako volimo proljeće i ljeto zaista nas nerviraju bube i mušice koje sa ovim godišnjim dobima dolaze. Ove godine pokušajte zaobići sredstva za teranje insekata koja u sebi sadrže brojne štetne hemikalije već u te svrhe iskoristite biljke veoma ugodnog mirisa. Biljka koja se u te svrhe svakako ističe jeste lavanda, a najnovija istraživanja su pokazala da neki insekti jednostavno ne mogu podnjeti miris lavandinih divnih ljubičastih cvjetova. Studija koja je nedavno sprovedena je imala za cilj da uporedi svojstva pesticida sa svojstvima lavande, naravno kad je u pitanju teranje insekata.

Dokazano je da je koncentrat od 5% esencije lavande imao djelovanje od 40 minuta dok je koncentrat sa 10% djelovao čak dva sata. Druga studija je čak dokazala da ulje lavande od 30% ima stoprocentno djelovanje kad je u pitanju borba protiv mrskih insekata. Moramo priznati da je ovo sjajna vjest za sve one koji se užasavaju pesticida, ali ih jednostavno moraju koristiti.

Istraživanja su pokazala da pesticidi za teranje komaraca utiču na signaliziranje nerava kod ljudi te ometaju hormon dopamin neophodan za zdravo funkcionisanje mozga. Isto tako dokazano je da ova sredstva mogu ometati motoričke funkcije kao i na oštećenje nervnog sistema. Kad sve ove informacije uzmemo u obzir uopšte ne čudi zašto insekti bježe od pesticida.

Priridno sredstvo protiv komaraca

Ako želite napraviti prirodno sredstvo za teranje komaraca ovoga ljeta jednostavno dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande u neku kremu ili losion za tijelo, promješajte i koristite. Vremenom će miris ispariti pa ćete ga morati dodavati, ali to ne bi trebalo da bude veliki problem.

Isto tako prije nego ulje lavande nanesete na tijelo, razblažite ga sa nekim drugim baznim ulje (bedem, kokos) i malu količinu nanesite na unutrašnjost ručnog zgloba, ako ne bude nikakve reakcije tek onda ga koristite na cijeloj koži.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Lavanda: Kako da uzgajate lavandu u saksiji

Sapun od lavande stavljati ispod jastuka: Razlog je nevjerovatan!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI