Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOvakvim đubrenjem lubenice do visokih prinosa

Ovakvim đubrenjem lubenice do visokih prinosa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lubenice su jednogodišnja, zeljaste biljke iz porodice Cucurbitaceae. Raste iz sjemena, u toploj klimi, a budući da sadrži jako puno vode idealno je ljetno povrće te upravo tada i dozrijeva.

Proizvodi se na otvorenom, u zaštićenim prostorima i kombinovano. U zaštićenom prostoru mediteranskog dijela zemlje najisplatljiviji je rano proljetni uzgoj, odmah nakon zimsko – proljetne salate dok proizvodnja u kontinentalnom dijelu zavisi od sunčanih perioda.

Duboko poorano tlo i puno vode ključan faktor za razvoj

Tlo za uzgoj lubenica mora biti rahlo, dobre strukture, duboko poorano u jesen, na ocjednom terenu. Idealna su aluvijalna plavna i glinasto pjeskovita tla. Hladno, zbijeno, vlažno tlo nije dobro za proizvodnju ovog usjeva. Njen je korijen dug, ponekad i više od 2 m, no u sloju 40-50 cm od površine je najveća masa. Za rast i plodonošenje kiselost tla treba biti pH 5,0 – 5,5.

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je oko 15 °C, a optimalna oko 30 °C. Ako temperature tokom uzgoja padnu ispod 10 °C, biljka  počinje žutjeti i vrlo teško se oporavlja čak i ako su kasnije temperature povoljne.

Što se tiče snabdjevenosti vodom, mora je imati dovoljno, pogotovo u fazama razvoja vriježa, u cvjetanju i zametanju plodova. Za rast i razvoj lubenice potrebno je 300-400 m3 vode/ha, što zavisi od vremena (suša ili ne).

Tlo za uzgoj treba imati najmanje 2,5 % humusa

Tlo za uzgoj treba imati najmanje 2,5 % humusa. Neposredno prije sjetve ili sadnje, potrebno je gornji sloj zemlje usitniti u manje grudice pomoću vrtne freze. Rahli sloj sačinjen od sitnih grumena zadržava vlagu u tlu, daje posađenim biljkama oslonac te pogoduje dobrom razvoju korijenja i zdrav rast.

Kako bi poboljšali rast, spriječili gušenje korovom te omogućili da u vrijeme sjetve i ubiranja plodova zemlja dobije dovoljno vlage, tlo je potrebno redovno rahliti.

Osnovno đubrenje humificiranim stajskim đubrivom

Svako ko se bavi uzgojem ovog povrća zna da se osim vode treba osigurati kvalitetno i pravilno đubrenje.

Lubenice se prije i za vrijeme sadnje moraju đubriti stajnjakom koji mora biti humificiran, tj. dobro zreo jer bi inače klica biljke mogla izgorjeti. Đubrivo se stavlja u kućice u koje se sije sjeme i to 2 kg po kućici, na njeno dno, na što se onda nanosi tanki sloj zemlje.

Uz stajsko, potrebno je unijeti i 400-500 kg mineralnog đubriva NPK u odnosu 1:2:1. Fosfor je vrlo značajan za dobar prinos. Prihrana lubenice vrši se 10 dana od presađivanja do 50 % težine prva dva ploda.

Važno je pratiti razvoj biljke te u vrijeme stvaranja vriježa (grana, loze), treba prihraniti s KAN-om 150-170 kg/ha u dva ponavljanja. Prihrana se izvodi prije navodnjavanja, a treba paziti da đubrivo ne padne na list kako ne bi došlo do paleži.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Viseće lubenice na armarturnoj mreži

Ovo je veoma važno za sjtevu lubenice u zatvorenom

LUBENICE: Voda je uslov uspjeha u ostvarenju visokih prinosa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI