Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoliko dugo mrkva može da ostane u zemlji?

Koliko dugo mrkva može da ostane u zemlji?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedno od najčešćih pitanja kada je mrkva u pitanju jeste koliko dugo može da ostane u zemlji, odnosno da li će ukus biti bolji ako se izvadi iz zemlje kada je manja?

Generalno, mrkva može da se izvadi kada je dovoljno velika i slatka da bi mogla da se jede, a koliko dugo može da se drži u zemlji zavisi od sezone kada se gaji.

Ako se mrkva gaji za ljetnu berbu, trebalo bi da se izvadi kada dostigne optimalnu veličinu, što je prosječno 70 do 80 dana nakon što je posađena.

Pročitajte: Mrkva – Plodored, sjetva, uzgoj i vađenje sa polja

Izlaganje visokoj temperaturi može mrkvu da učini pomalo gorkom, pa ako se pojavi baš topla sezona, trebalo bi da se izvuče iz zemlje, kako ne bi dobila tu gorčinu.

U hladnijim sezonama, kada se mrkva uzgaja za jesenju ili zimsku berbu, može da se ostavi u zemlji sve dok ne budete spremni da je koristite. Izuzetak od ovog pravila je kada se mrkva uzgaja u regiji gdje zemlja izmrzava. Tada treba mrkvu izvaditi prije prvog mraza, osim ako nemate zaštitu od hladnoće.

Mrkva može da ostane u zemlji sve dok zemlja ne smrzne. U toplijim krajevima to može da znači i boravak u zemlji sve do jeseni, pa čak i u zimu.

Pazite samo na vremenske prilike. Velika kiša nakon sušnog perioda može dovesti do toga da mrkve puknu, pa je najbolje da ih izvadite prije nego što se to desi.

Pročitajte: Proizvodnja mrkve – Traži puno svjetlosti i umjereno vlažno zemljište

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI