Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja mrkve - Traži puno svjetlosti i umjereno vlažno zemljište

Proizvodnja mrkve – Traži puno svjetlosti i umjereno vlažno zemljište

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja mrkve – Mrkva se najčešće gaji u niskim i poluvisokom tunelima. Zbog duge vegetacije nije najrentabilnija za gajenje u plastenicima i staklenicima.  Najpogodnije su rane sorte (pariska) ili sorte tioa nantes. 

Proizvodnja mrkve

Sjetva može biti u jesen (septembar, oktobar) i zimi (decembar, januar, februar). Zemljište za gajenje mrkve treba da je dobre strukture, zato se u zemljište unose treset ili pijesak i 1-2 kg zgorelog stajnjaka na m2, kao i 50 g azota i 100 g fosfora, 120 g kalijuma i 50 g magnezijuma na 10 m2.

Sije se u redove sa razmakom između redova 20 cm, a u redu, poslije prorjeđivanja (u fazi prvog lista), ostavljaju se biljke na rastojanju 5-8 cm. Pri gajenju u širim objektima sije se u pantljike, sa razmakom između pantljika 50-60 cm. Zemljište se poslije sjetve zalije i na temperaturi oko 18ºC mrkva nikne za 15-20 dana. U fazi 3-4 lista trba je prihraniti sa po 20-50 g azota i kalijuma na 10 m2. Za rast mrkve pogodna je temperatura oko 18ºC, uz vlažnost zemljišta od 75% PVK (zaliva se svakih 10-12 dana sa 10-12 l vode/m2).

Visoke temperature i nedostatak vode nepovoljno djeluju na obrazovanje zadebljalog korijena. Traži dosta svjetlosti. Mekva dobro uspijeva na lakin zemljištima, odnosno supstratima (pH 6,5-7,0) uz dobru drenažu.

Međuredna obrada obavlja se 2-3 puta dok se rozeta listova ne razvije, tako da zatvori redove. Mrkva dospijeva za 70-80 dana i sa 1 m2 dobija se 2-6 kg, u zavisnosti od uzrasta u vrijeme kada se korijen vadi.

Veoma dobre rezultate daje rana proizvodnja mrkve uz sjetvu pred zimu i pokrivanje agrotekstilom u februaru, ili sjetva i pokrivanje agrotekstilom u februaru.

Sjetva (sa 1,5-2 kg/ha) se obavlja mašinski (njiva) ili ručno (bašta) u 4 do 6 pantljike (zavisno od širine agrotekstila).

Pred sjetvu se izvrši đubrenje, a poslije pokrivanja po potrebi zalivanje. Agrotekstil se skida 10 dana prije vađenja mrkve. Od bolesti se može razviti pepelnica, palež lista, a zbog upotrebe agrotekstila rjeđa je pojava štetočina.

Mrkva pokrivena agrotekstilom daje veći prinos (do 20%) i vadi se 15-25 dana ranije.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Mrkva – Plodored, sjetva, uzgoj i vađenje sa polja

Prednosti proizvodnje rane mrkve!

Rana i kasna sjetva mrkve

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...