Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRtanjski čaj - Magija u šoljici koja liječi

Rtanjski čaj – Magija u šoljici koja liječi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čudesna je planina Rtanj, pa je isto tako čudesan i rtanjski čaj, koji se vjekovima spravlja upravo od biljaka koje rastu ovde, a pije širom Srbije, pa i svijeta, jer je toliko slavan postao.

Kako i ne bi, kad na padinama ove planine raste biljka planinski čubar ili vrijesak, čijim se sušenjem i pravilnom upotrebom dobija rtanjski čaj odličan, prije svega, za disajne puteve, ali i organe za varenje i mokraćni sistem.

Predivni roze, bijeli i purpurni cvjetni vrhovi ove biljke, čiji su resursi u prirodi posljednjih godina veoma umanjeni, prema nekim narodnim travarima imaju svojstva opšteg tonika koji jača organizam. I mada to nije dokazano kliničkim ispitivanjima, većina ljudi vjeruje u to, jer je rtanjski čaj zaista – magija u šoljici koja liječi. Ako se igdje vidi i osjeća moć bilja, to je u biljkama od kojih nastaje upravo rtanjski čaj.

ŠTA SVE ČINI RTANJSKI ČAJ – SASTAV

Rijetka biljka u narodu poznata kao vrijesak, gorska metvica, planinski čubur ili čubrica, a čiji je latinski naziv “Satureja Montana, glavni je sastojak rtanjskog čaja. Cvjetovi su joj bijele, roze i ljubičasto purpurne boje, koriste se uglavnom za spravljanje ljekovitih čajeva, ali su primjenu našli i kao začini i ulja u kuhinji, kao i u medicinskim preparatima, gelovima i melemima, u čijem su sastavu.

Vrijesak je toliko dragocjena biljka da je zaštićena i zakonom. U obliku žbuna raste tek iznad 1.000 metara nadmorske visine, na širokim pašnjacima i obodima šuma, i visine je do 40 cm. Njeni cvjetovi su prijatnog mirisa i beru se u kasno ljeto, u avgustu i septembru, a potom se suše.

Pročitajte: Čaj od peršuna je odličan za zdravlje – RECEPT za pripremu i primjenu

Po hemijskom sastavu herba rtanjskog čaja sadrži 2 % etarskog ulja, timola i karvakrola, i 7 % tanina, koji ima izraženo antibakterijsko dejstvo. Prisutni su i vitamini A, E i B, kao i niacin, tiamin i piridoksin. Zahvaljujući tom svom sastavu rtanjski čaj je izuzetno cijenjen u fitoterapiji. Prema legendi, Turci su bili ti koji su ovu magičnu biljku donijeli u naše krajeve.

LJEKOVITOST ČAJA SA RTNJA

Planinski čubar je narodni lijek. Zbog sadržaja etarskog ulja sa vrijednim komponentama ima izražena antimikrobna dejstva, pa se koristi kod upala organa za disanje, varenje i mokraćnog sistema. Stimuliše crijevni trakt, koristi se kod gastritisa i čira (ovaj topli napitak uspješno razbija i kamen u želucu), kolika sa dijarejom i opšteg jačanja organizma. Oni koji ga redovno piju tvrde da je idealna opcija za liječenje nesanice i da se uz njega bolje i mirnije spava.

Svježe prikupljen i dobro očuvan čaj, veoma je koristan u dječjoj terapiji i kod starijih osoba, kada su u pitanju oboljenja poput bronhitisa, astme, kašlja, upale disajnih organa, urinarnog i genitalnog sistema. Planinski čubar može da se dodaje biljnim mješavinama koje su namijenjene navedenim indikacionim područjima, radi poboljšanja njihovog djelovanja u prevenciji i liječenju.

Sok iz svježe biljke ili prah osušene koristi se spolja u liječenju upala sluzokože i kože, bolova, svraba i otoka od ujeda i uboda insekata. Pripisuju joj se svojstva za jačane potencije, što naučno nije dokazano.

Pročitajte: Kako se pije zeleni čaj?

PRIPREMA I ČUVANJE RTANJSKOG ČAJA

Čaj sa Rtnja se, poput većine biljnih čajeva, veoma lako priprema. Potrebno je 2 supene kašike osušene i usitnjene biljke preliti sa 400 ml proključale vode. Ostavite smjesu u poklopljenom sudu 15 minuta i procijedite. Pripremljen čaj zaslađen medom pije se u toku dana, polako u gutljajima, uz što duže zadržavanje napitka u ustima.

Djeca, zavisno od uzrasta, koriste manje doze: 1 čajna kašičica na 150 ml vode.

Čaj se, na opisan način, konzumira u toku dana.

Veoma je važno da ovaj proizvod čuvate u kartonskoj kutiji ili staklenoj teglici na mračnom mjestu, ali ne predugo, kako ne bi isparila njegova dragocena etarska ulja.

Ovaj prirodni eliksir sa planine Rtanj je upravo ono što Vam je potrebno za podizanje imuniteta, koji je uvijek važan, ali u vremenu gripa i pandemije moramo još više misliti na njegovo jačanje.

KO I KADA NE BI TREBALO DA PIJE RTANJSK ČAJ?

Još nije naučno utvrđeno da li je rtanjski čaj u trudnoći siguran za konzumaciju, ali kao i svaka druga biljka može veoma lako izazvati neku neželjenu reakciju. To se, takođe, odnosi i na žene koje doje, pa je možda ipak bolje da konzumirate neke druge, blaže čajeve ukoliko ste trudnica ili dojilja.

Rtanjski čaj je preporučljiv za djecu kada pate od stomačnih ili problema sa disajnim organima, ali izbjegavajte da ga dajete bebama. U svakom slučaju se prije početka davanja rtanjskog čaja Vašim mališanima, posavjetujte sa dječjim pedijatrom oko toga.

Ako ste na bilo kakvoj terapiji ili medikamentima, konsultujte se i Vi sa Vašim ljekarom oko upotrebe i doziranja rtanjskog čaja.

Oprez – Ono što se sa sigurnošću zna jeste da pretjerana upotreba rtanjskog čaja može izazvati groznicu i kardiovaskularne probleme, pa nikako nemojte da pijete više od 3 šoljice ovog biljnog napitka dnevno.

RTANJSKI ČAJ NE MORA DA BUDE SA RTNJA

I ne pomišlja se ni na kakvu drugu geografsku odrednicu osim na planinu Rtanj kada se pomene rtanjski čaj, što i jeste logično. Ipak, čudu od biljke vrijesak pogoduju travnate i kamenite površine, kao i pretežno krečnjačka podloga. Upravo zbog takvih karakteristika zemljišta, ova biljka je, osim na Rtnju, rasprostranjena i može se naći i na prostoru Sićevačke klisure, Stare i Suve planine, kao i Svrljiške planine.

Pročitajte: Ako ste PREHLAĐENI pijte čaj od BIJELE RADE

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...