Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠest stvari koje su ključne za njegu božura kako bi davao raskošne...

Šest stvari koje su ključne za njegu božura kako bi davao raskošne cvjetove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neki botaničari tvrde da su prve božure u Englesku donele rimske legije još 1200. godine. Navodi se da je ovaj cvijet opisan u botaničkim knjigama još 1636. godine i da se gaji u Evropi više od 600 godina. U nastavku pročitajte savjete za njegu božura.

Kada se sadi?

Najbolje je božur saditi u jesen, ako želite da vam dugo traju i lijepo cvjetaju. Korijen božura izgleda čvrsto, ali je veoma osjetljiv i ne prašta oštećenja. Dobro pogledajte korijen kupljene biljke i potražite „okca“, male izbočine nalik rogovima odakle će nicati mladice. Izuzetno je važno da ovaj dio korijena bude samo pet centimetara ispod površine zemlje, inače neće cvjetati. Rupa za božur mora biti dvaput šira od korijena, a božur koji raste voli i potporu kako se ne bi „presamitio“ pod težinom cvjetova.

Gdje posaditi božure

Baštovani znaju da prvo mjesto na kojem sadite biljku često nije ono koje će joj najviše odgovarati, ali božuri su prilično osjetljivi i ne vole selidbe. Kada ih razdijelite i rasadite, možda ćete morati da sačekate sezonu ili dvije prije nego što procvjetaju, zbog čega je zapravo najvažnije da ih odmah posadite na pravom mjestu.

Pročitajte: Tajni govor cvijeća – Koja je simbolika božura

Kako se zaliva?

Tri stvari su ključne za napredak božura. Sunčeva svjetlost, zemlja koja dobro propušta vlagu i protok vazduha oko biljke. Potrebno je da božur šest do osam sati dnevno dobija svjetlost, zemlja mora biti bogata organskim materijama i neutralna ili blago kisela, a ostavite najmanje metar između grmova ako ih sadite u bašti. Božur zalivajte obilno jednom nedjeljno, ne češće.

Pazite se vjetra!

Zaštitite biljku od jakog vetra, pošto je na vrhu gusta i može da se preturi ili prelomi ako je na udaru vetra. Ne sadite božur blizu drveta ili drugog žbunja, pošto će se sa većim biljkama „takmičiti“ za nutrijente iz zemlje i izgubiti tu bitku.

Orezivanje božura

Orezujte božur čim primetite cvjetove ili lišće koji su sparušeni, kako ne bi izvlačili energiju i nutrijente uzalud. Orezujte ga oštrim makazama, naročito prije zimske sezone.

Pročitajte: Božur pored svog prelijepog izgleda ima i ljekovita svojstva

Zašto božur ne cvjeta?

Ako vam božur dobija dovoljno vode i Sunčeve svjetlosti, ali ne cvijeta, nemojte odmah da se zabrinete. Presađene ili svježe zasađene biljke nekada procvjetaju tek poslije par godina, ali ako je u pitanju biljka koju imate godinama i više ne cvjeta, možda imate problem. Potamnile stabljike ili pupoljci znak su infekcije gljivicama, odsijecite ih i pazite da biljku ne zalivate prečesto. Biljka koju ste preduboko zasadili takođe neće davati cvijet, pa ako ste zasadili božur prije par godina i još uvijek ne cvjeta, morate ga presaditi pliće.

Ako božur napadaju mravi, ne brinite jer je moguće da će oni zapravo štititi biljku od drugih malih napasti. Mravi ne mogu da naškode vašem božuru.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI