Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoje biljke se međusobno ne podnose?

Koje biljke se međusobno ne podnose?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Podsjetnik pred nastupajuću sjetvu u povrtnjaku. Mnoge gajene biljke u bašti su prijatelji, ali ima i onih koje se međusobno ne podnose, kao da su u „svađi“

Korisne biljke ili takozvane – biljke prijatelji, mogu da se siju ili sade kao ivičnjaci, zatim u mješovitim redovima ili kao razbacane biljke“zamke”, a mogu da se formiraju i pojasevi ma širine metar-dva na svakih 50 do 100 metara parcele.

Karakterističan je primjer kadifice, koja luči prirodnu supstancu tiofen, koji odbija zemljišne nematode. Slično djeluju neven, slačica, dalija i muškatla. Ove biljke mogu da se koriste kao prirodni pasterizatori zemljišta u povrtarstvu.

Pročitajte: Začinsko bilje je neizostavni dio bašte – Predlažemo šta posaditi sa kojim povrćem za najbolje prinose

Hemijske supstance iz zelenog malča raži sprečavaju klijanje sjemena korova a i povrća, ali zato može da se upotrijebi pri gajenju povrća iz rasada. Biljke „zamke“ privlače štetne insekte sa drugog povrća na sebe, npr. bob, dragoljub i suncokret privlače razne biljne vaši, a neke biljke kao što su neven, kadifica, facelija, mirođija, heljda služe kao skloništa za korisne insekte – bubamare, hiperparazitne ose i oni se siju kao obavezni koridori u organskoj proizvodnji.

Poznat je primjer združene sjetve kukuruza, pasulja i tikve gdje kukuruz omogućava vlažniju mikroklimu za pasulj, pasulj usvaja azot iz vazduha, a tikve služe kao živi malč. Luk i šargarepa se uzajamno štite od lukove i šargarepine muve, a imamo i još niz primjera dobrih susjeda kao što je boranija – kupus (cvekla, šargarepa, tikva, paradajz), crni luk – cvekla (kupus, salata, krompir, paradajz,) kupus – celer (kamilica, menta, mirođija), krastavac – boranija (brokoli, celer, grašak, rotkva, paradajz), paprika – šargarepa (salata, crni luk, bosiljak), paradajz – šargarepa (kupus, crni luk, grašak).

Pročitajte: Koje biljke možete, a koje ne smijete saditi u blizini krastavca?

Loši susjedi su boranija – bijeli luk, crni luk – grašak, kupus – paradajz, paprika – paradajz, paradajz – krompir. Bijeli luk kao fitoncid djeluje protiv bakterija i gljivica, bosiljak na muve i komarce, crni luk na šargarepinu muvu, dragoljub na lisne vaši, na kupusar i na puževe, ren na krompirovu zlaticu, gljivice i puževe, mlječika na rovca, maslačak na nematode, muškatla na štetočine kupusa i krompira, žalfija na puževe i na kupusare i tako dalje.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI